BiH

Dodik: Republika Srpska sigurno neće biti uništena

Dodik: Republika Srpska sigurno neće biti uništena
Dodik: Republika Srpska sigurno neće biti uništena

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska sigurno neće biti uništena, jer ne zavisi od ljudi koji imaju podršku u pokušaju da izgrade neki drugi pristup.

On je istakao da je pozicija Republike Srpske izgledala najjedinstvenije u periodu dok je SNSD bio na vlasti i u Srpskoj i na nivou BiH.

"Bili smo nezaobilazan faktor i vjerovatno smetali nekome u Federaciji BiH /FBiH/. Oni nikako nisu uspijevali da riješe unutrašnje animozitete između Bošnjaka, ali i Bošnjaka i Hrvata koji su se pojavljivali u kontinuitetu", rekao je Dodik na televiziji OBN.

On smatra da je bilo logično od lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je želio da destabilizuje drugu stranu, da sa Savezom za promjene učini to što je učinio.

"Mislim da je dugoročno najveću štetu učinio sebi i da će upravo ovakvo ponašanje `takozvanih` sa Izetbegovićem dovesti do toga da se dodatno izgubi povjerenje u BiH i mogućnost da se ona ojača na bilo koji način zato što je zloupotreba `takozvanih` od Izetbegovića sve vidljivija", naglasio je Dodik.

On ukazuje da je osnovna greška kod Bošnjaka što odbacuju realnu i relevantnu poziciju Republike Srpske i Srba koju imaju po Ustavu i Dejtonu, a daju podršku onima za koje se misli da bi se u budućnosti trebalo da ponašaju na neki drugi način.

Prema njegovom mišljenju, postoji privid o nekom unutarbošnjačkom jedinstvu, ali da su se ustvari mnogo upleli u međusobne i druge animozitete i da će se to u budućnosti vidjeti.

"Nesumnjivo je da je najaktivniju ulogu oko /lidera SBB-a/ Fahrudina Radončića u ime Izetbegovića izvršio tzv. Savez za promjene – SDS i PDP koji su pokušali ili naivno vjerovali da trebaju da otvore nešto u FBiH kako bi to bio dovoljan pandan da se nešto radi u Republici Srpskoj. Radončić je tu kolateralna šteta nastojanja tzv. bezbjednjaka iz tzv. Saveza za promjene da pokažu svoju privrženost pravdi", istakao je Dodik.

On smatra da je na sceni potpuna politizacija svega i da je odjednom u pravni i politički život uvedena priča o trgovini uticaja.

Govoreći o budućnosti BiH, Dodik smatra da ona može da preživi samo kao dejtonska, a da su Ustav i Dejtonski sporazum osnova za svaku vrstu dogovora, koji ne može da bude na bazi ultimatuma koji podrazumijevaju isključivosti.

"Bošnjaci sve više gube podršku stranaca za svoje političke aspiracije BiH kao centralne unitarne zemlje. Pa i Turska više nije jaka koliko je bila prije godinu dana. Ukoliko unutar sebe ne pronađu političkog razuma i političke potrebe da se dogovore sa Srbima i Hrvatima, neminovno će dovesti do raspada BiH bez obzira koliko to neko ne voli da čuje", konstatovao je Dodik.

On je poručio da Bošnjaci, koji pretenduju da imaju najveću odgovornost, moraju da dobro razumiju vrijeme koje dolazi inače će proći isto kao Srbi u bivšoj Jugoslaviji - izgubiće zemlju u kojoj su mislili da treba da žive.

Srpsku mogu da predstavljaju samo predstavnici njenih institucija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpsku u mehanizmu koordinacije mogu da predstavljaju isključivo predstavnici njenih institucija, a nikako izvedeni predstavnici u institucijama BiH. Dodik je pojasnio da to ne mogu biti ministri u Savjetu ministara iz Republike Srpske jer su oni članovi institucija BiH i mogu da predstavljaju te organe iz kojih dolaze, a ne Republiku Srpsku.

"Oni nisu nadležni da donose odluke koje bi nas obavezivale i to je ugrozilo cijeli postupak. To što su Srbi ne znači da su iskreni i patriote. Predstavnici Republike Srpske isključivo su predstavnici njenih institucija", rekao je Dodik televiziji OBN.

On je upozorio da se u mehanizam koordinacije ponovo pokušava vratiti princip odlučivanja konsenzusom prisutnih.

"Postavlja se pitanje kako neko od prisutnih može da glasa o pitanjima za koja je nadležna Republika Srpska, ako to nije njen predstavnik. Zar to nije otimačina? Ne može mehanizam koordinacije mijenjati nadležnosti i propise", naglasio je Dodik i dodao da mehanizam koordinacije ne smije da bude mjesto u kojem bi neko nekome mogao da nametne bilo šta.

Podsjećajući da je mehanizam koordinacije usvojen u gotovo istovjetnom tekstu u entitetima, Dodik je ukazao da su problemi počeli na nivou Savjeta ministara BiH gdje je pokušano da se nešto promijeni.

"Onda se na kraju puta pojavio neko da ugrozi povjerenje u sam taj proces, vjerovatno namjerno. Neko je, znajući da ćemo mi reagovati ovako, namjeravao da prebaci pažnju Evrope na Republiku Srpsku", pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da je veoma važno da što prije bude postignut dogovor o mehanizmu koordinacije.

"Treba dogovoriti mehanizam koordinacije koji je bukvalno spoj onoga što jeste ustavni poredak u BiH i dobra praksa Evrope složenih zemalja. Imamo dovoljno vremena da usaglasimo mehanizam koordinacije, prije nego što Evropa shvati da je aplikacija za kandidatski status u EU bila prevara", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije