BiH

Dodik: Ruska pomoć pripada Srpskoj, niko drugi je nije ni tražio

Dodik: Ruska pomoć pripada Srpskoj, niko drugi je nije ni tražio
Foto: N.N. | Dodik: Ruska pomoć pripada Srpskoj, niko drugi je nije ni tražio

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da pomoć koja danas stiže iz Rusije pripada Republici Srpskoj, a ne cijeloj BiH jer niko sa nivoa BiH i Federacije BiH (FBiH) nije tražio rusku pomoć.

"Rusi su rekli da je to pomoć Republici Srpskoj, a kada i ako zahtjev upute institucije BiH ili FBiH oni će se refereisati o tome. Niko sa nivoa BiH i FBiH nije tražio rusku pomoć. Tražila je Republika Srpska i ovo što dolazi njoj i pripada", naglasio je Dodik.

On je pojasnio da je zbog proceduralnih razloga o dolasku pomoći moralo da bude obaviješteno Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ u Savjetu ministara, te da je to uradila Ambasada Ruske Federacije u BiH.

"Imali smo dogovor da se o tome ne govori u javnosti zbog proceduralnih stvari i da bismo spriječili razne spekulacije, a da tek kada avion krene iz Rusije saopštenje za javnost objave Rusi. Nažalost, čim se obavještenje pojavilo u MIP-u sarajevski portal `Kliks` je to saopštio javnosti. To govori koliko je MIP 'šupalj' i da ovako kako je nije od koristi", rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković je odgovorna zbog toga što je u javnost procurila informacija o dolasku ruske pomoći Republici Srpskoj.

"Na sreću, naišli smo na razumijevanje Rusa i možda kasni isporuka dva-tri časa u odnosu na očekivano vrijeme. Dobio sam informacije da je avion poletio i da ide za Banjaluku", rekao je Dodik.

On je dodao da su morali da riješe niz pitanja da bio došli u poziciju da avion stigne u Srpsku.

"To nije jednostavno. Iz tih razloga koje su tražili naši ruski prijatelji bilo je fer da ne dajemo informacije o dogovoru koji smo postigli sa njima. Međutim, MIP ima privilegovane medije kojima dostavljaju informacije i onda krenu spekulacije", istakao je Dodik.

On je ocijenio da Republika Srpska nije država u punom kapacitetu i da mnoge mjere spriječava nivo BiH čemu svjedoči i situacija sa dolaskom ruske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije