BiH

Dodik: Sam sam se prijavio Tužilaštvu BiH

Dodik: Sam sam se prijavio Tužilaštvu BiH
Foto: Ilustracija/Arhiva | Dodik: Sam sam se prijavio Tužilaštvu BiH
Srna

BIJELJINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH, saznaje Srna.

Dodik je potvrdio Srni da je to uradio sam da tako rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtjevima svojih političkih vođa, kod kojih su prema Srbima prisutna usijana osjećanja i mrzotvorni stavovi, da protiv njega podnesu krivičnu prijavu.

"Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim", pojasnio je Dodik.

Dodik pozvao Srbe u SIPA da ne postupaju po nalozima Tužilaštva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući na ATV-u, poručio je da će, ako Tužilaštvo BiH odluči da privodi ljude, predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, a MUP zaduži da fizički sprečava njihovu aktivnost.

Dodik je pozvao sve Srbe u Agenciji za istrage i zaštitu BiH da ne postupaju po nalozima Tužilaštva u vezi sa nametnutim zakonom od strane odlazećeg visokog predstavnika o kažnjavanju "negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca", te istakao da tome moraju da se suprotstave.

"Zahtijevam od direktora SIPA da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima desiti ubrzo", rekao je Dodik.

Dodik je uvjeren da nijedan srpski tužilac i sudija neće postupati po Inckovoj odluci, te da će se založiti da zaštiti svakog grđanina Republike Srpske.

"Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom djelovanju SIPA ili obavještajne službe, da obavijeste nadležnu policiju", rekao je Dodik

Naveo je da će u funkciji biti poseban broj u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

"Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani - šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati", izričit je Dodik.

"Sveopšti otpor u Srpskoj pokazaće neuspjeh BiH I intervencije koju je nametnuo Incko"

Dodik smatra da će sveopšti otpor u Republici Srpskoj nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" pokazati svu njegovu besmisao, a najviše besmisao funkcionosanja BiH.

"Ovo će pokazati sav neuspjeh BiH i same intervencije koju je nametnuo Incko", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi ranije rekli da je u Srebrenici bio težak zločin i da je stradalo mnogo Bošnjaka, ali da se isto tako ne može prihvatiti kvalifikaciju koju žele da nametnu.

"Ne možemo da prihvatimo da postoje Srbi koji su gotovo u identičnom broju stradali i da oni budu zanemareni od pravosuđa", rekao je Dodik.

Dodik izrazio zadovoljstvo zbog jedinstvenog stava političkih partija

Dodik je izrazio zadovoljstvo da su predstavnici političkih partije iz Republike Srpske došli do jedinstvenog stava o ovom pitanju, te ocijenio važnim to što su se predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske saglasili da nema legitimno izabranog visokog predstavnika.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je na ovom sastanku razgovarano i o formiranju koncentracione, odnosno vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i opozicija, a njen cilj bi bio da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika.

Naveo je da prihvata da se formira Vlada u kojoj će biti lideri partija shodno njihovoj veličini i učešću u političkom životu Republike i da se na taj način okupe.

"Razgovaraćemo o tome i u narednim danima. Spreman sam i ponudio sam na prethodnom sastanku lidera partija Srpske da podnesem ostavku na mjesto člana Predsjedništva, kao i da to urade i svi poslanici i članovi Savjeta ministara, odnosno da se povučemo iz tih organa, što bi bila jaka poruka", rekao je Dodik.

Dodik kaže da bi cilj koncentracione Vlade bio da se Srpska vrati u ustavnu poziciju vezano za Ustav BiH, odnosno da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika, kao i one neustavne.

"Takođe, cilj bi bio da se povučemo iz sporazuma o vojsci koji smo dali, kao i sporazuma o indirektnim porezima, te na tom planu formiramo svoju instituciju, da se povučemo iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te da se pravosuđe organizuje u skladu s onim što je predviđeno ustavima Srpske i BiH", pojasnio je Dodik, prenosi RTRS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije