BiH

Dodik: Sarajevo nije bezbjedno za predstavnike RS

Dodik: Sarajevo nije bezbjedno za predstavnike RS
Dodik: Sarajevo nije bezbjedno za predstavnike RS

SARAJEVO, BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je u petak nakon vanredne sjednice Vlade RS da Sarajevo više nije bezbjedno za predstavnike RS, te da će u narednom periodu biti donesena odluka o načinu njihovog rada u državnim institucijama.

Osim Dodika, sjednici je prisustvovao i Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Dodik, Radojičić i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, istakli su da podržavaju svako javno izražavanje mišljenja, stavova i neslaganja od strane građana, ali da je događaj u Sarajevu, koji je Dodik opisao najmasovnijom talačkom krizom na prostorima bivše Jugoslavije, politički izmanipulisan. Kako je istakao Dodik, cilj je bio pokazati da decentralizovana BiH ne može da funkcioniše i da se prizove intervencija međunarodne zajednice i OHR-a. Dodik je pohvalio zajednički angažman Policije RS i policijskih snaga u FBiH na oslobađanju talaca, izrazivši zadovoljstvo što tom prilikom nije bilo nasilja. 

"Očigledno su događaji izmakli kontroli samim organizatorima i to je pokazalo koliko je neodgovorno uplitati mase na pitanjima koja u suštini se njima samima obijaju o glavu. Neophodno je obezbijediti potpunu bezbjednost za sve", rekao je Dodik.  Ukazavši na, kako je istakao, pokušaj pozivanja građana RS na proteste od strane BHT1, Dodik je rekao da će predložiti ukidanje plaćanja TV pretplate za tu televiziju.

Radojičić je podsjetio da je Banjaluka ovih dana domaćin međunarodne konferencije koja ima za cilj toleranciju i pomirenje.

"Malo ili ništa od toga nismo vidjeli u Sarajevu. Banjaluka treba da pošalje drugačiju poruku. I strani državljani u Sarajevu su bili taoci, a mi želimo da Banjaluka pokaže da se treba sarađivati unutar zemlje, u komšiluku, sa EU i sa drugima", rekao je Radojičić, istakavši da će u utorak biti zakazan kolegij, na kojem će biti razmatrana odluka o posebnoj sjednici Skupštine o događajima u Sarajevu.

Cvijanovićeva je zahvalila građanima RS koji, kako je istakla, nisu nasjeli na to da se nestabilnost iz Sarajeva prenese na RS.

"Ovaj događaj ima veoma malu ili nikakvu vezu sa matičnim brojem i veoma je jasno po redoslijedu stvari da je bilo pripremljeno nešto drugo i da to nije imalo stvarne veze sa ovim konkretnim pitanjem", rekla je Cvijanovićeva. Rukovodstvo RS zaključilo je da sjednice mogu  održavati i putem video-linka.

S druge strane, poslanici srpskog i hrvatskog naroda u parlamentu BiH do daljeg neće učestvovati u radu ove institucije jer strahuju za vlastitu bezbjednost.

"Apsolutno se ne vraćamo u Sarajevo na zasjedanje parlamenta BiH dok se za to ne stvore bezbjednosti uslovi. Stav je da se ne učestvuje u daljem radu dok god se ne obezbijedi bezbjednost svih", rekao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da će sačekati političku odluku RS i zaključak Narodne skupštine RS koje će apsolutno ispoštovati.

I u HDZ BiH kažu da "nisu kolektivno vijećali", ali da je prije nastavka sjednice Predstavničkog doma potrebno stvoriti bezbjednosne uslove da bi se to zasjedanje moglo nastaviti i odvijati u Sarajevu.

"Ukoliko ti sigurnosni uvjeti podrazumijevaju djelovanje policijskih tijela, onda je vrlo neizvjesno može li se to očekivati s obzirom na iskustvo koje smo imali", kazao je Mato Franjičević, šef Kluba poslanika te stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Naglašava, a njegovo mišljenje dijele i svi Srbi u zajedničkim institucijama BiH, da su određene političke strukture pomogle i aktivno djelovale u onemogućavanju slobode kretanja.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, rekao je da se nakon demonstracija i blokade zajedničkih institucija BiH Srbi i Hrvati u Sarajevu više ne mogu osjećati bezbjednim, što je nekome i bio cilj.

"Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne, jer se pokazalo da ne postoji sigurnost rada u takvim institucijama", rekao je Vegar.

O nastavku zasjedanja Predstavničkog doma parlamenta BiH bilo je riječi i na proširenom Kolegiju, koji je održan u četvrtak poslije podne, a jedan od prijedloga bio je da ta sjednica bude nastavljena u Banjaluci, zatim da se održi u Mostaru pa tek treća u Sarajevu.

"Pitanje je da li bi Sarajevo bilo spremno na to", rekao je Franjičević.

U SDA kažu da sjednicu treba nastaviti onako kako je planirano, odnosno u trećoj sjedmici ovog mjeseca i to u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, koje su predviđene za to. Kako kažu, neće biti problema da se ta sjednica održi bilo gdje ukoliko Kolegij Predstavničkog doma tako odluči.

"Nije bila ugrožena sigurnost nijednog zastupnika iz RS više nego nas iz FBiH. Svi smo u istoj poziciji i ne vidim tu neki veliki problem. Demokratski protesti su pretvoreni u svoju suprotnost i takvih situacija će biti još jer smo mi država sa mladom demokratijom, slabim i neuvezanim sistemom", rekao je Šefik Džaferović, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH i potpredsjednik ove stranke.

U SDS-u su mišljenja da su poslanici iz RS u zgradi parlamenta BiH u Sarajevu bili taoci policijskih struktura te da po nečijem političkom nalogu nisu radili svoj posao.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamanta BiH, rekla je da u skorije vrijeme sigurno neće biti uslova za bezbjedan odlazak u Sarajevo i nastavak rada poslanika iz RS.

U PDP-u su mišljenja da će se političke posljedice nakon demonstracija u Sarajevu osjetiti.

"Jasno je da u svemu tome ima puno političkih zloupotreba, tačnije pokušaja centralizacije BiH", rekao je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

Zgrada institucija BiH u petak je bila poluprazna, potvrdio nam je je Siniša Perković, direktor Službe zajedničkih poslova institucija BiH. Kazao je da je on sa zamjenicima bio među zadnjim evakuisanim u petak ujutro oko četiri sata. Osudio je ono što se desilo u četvrtak kada je protestom građana organizovanim zbog problema sa izdavanjem jedinstvenog matičnog broja u zgradi bilo zarobljeno oko 1.300 uposlenika bh. institucija i oko 350 stranaca, učesnika međunarodne konferencije održane u organizaciji Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu. Perković je kazao da je sama evakuacija protekla mirno.

Nebojša Regoje, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH, rekao je da je Ministarstvo već u četvrtak, dok je trajala blokada zgrade institucija BiH, cirkularnim pismom obavijestilo sve strane ambasade u našoj zemlji i upoznalo ih sa situacijom zbog koje su u zgradi blokirani njihovi državljani.

"Nastavićemo kontakte sa ambasadama", dodao je Regoje.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH saopštili su da su objekte institucija i parlamenta BiH u petak oko četiri sata ujutro deblokirale združene policijske snage Direkcije, Federalne uprave policije, MUP-ova Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Iz Direkcije su posebno istakli podršku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ministra MUP-a RS Radislava Jovičića.

Gotovo svi zvaničnici u BiH, posebno srpski i hrvatski parlamentarci, istakli su da demonstranti ne bi uspjeli blokirati zgradu da nisu u sprezi sa policijskim strukturama, odnosno da nije bilo političkih igara.

"Napraviti talačku krizu u trenutku kada se u zgradi nalaze oni koji su tu da pomognu BiH - bankari i stranci ili najviši zakonodavni organ - parlametarci, a da policija nije u stanju da osigura bezbjednost je katastrofa", rekao je Boško Tomić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu paralementa BiH.

Emil Vlajki, potpredsjednik RS, upozorio je da su protesti u Sarajevu i talačka kriza uvod u obnoveljna bonska ovlaštenja i u predstojeću silom nametnutu, planiranu unitarizaciju BiH, gdje bi trebalo da RS suštinski nestane.

Tokom protesta pet lica je uhapšeno i privedeno, a nakon provedenih procedura biće puštena.

Sorensen: Protest jasan zahtjev zvaničnicima

Piter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH, zahvalio je u petak sigurnosnim agencijama zbog njihovog doprinosa u smirivanju situacije nastale nakon što je protestom građana blokirana zgrada institucija BiH.

"Mirne demonstracije građana su sastavni dio demokratskog života. Za održavanje protesta odgovorne su agencije za sprovedbu zakona, organizatori i svi učesnici - a sve u skladu s važećim zakonima", poručio je Sorensen, ocijenivši da je protest "jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH da rade ono za šta su izabrani - rad u interesu građana".

Studenti pred parlamentom BiH

Pred zgradom parlametna BiH u petak se okupilo oko 1.000 studenata tražeći poboljšanje svog standarda, ali i izražavajući podršku protestima održanim dan ranije zbog, kako navode, problema sa izdavanjem JMB.

Studentski protest započeo je nepunih 12 sati nakon što su uz jake policijske snage iz zgrade bh. institucija u petak oko četiri sata ujutro evakuisani parlamentarci, državni službenici i ostali uposlenici, ali i stotine stranih državljana koji su se zatekli u zgradi. Studenti su prije svega zahtijevali da im vlast obezbijedi bolje uslove za studiranje i kvalitetniji obrazovni sistem. Nakon dvosatnog mirnog protesta otišli su mirnom šetnjom pred zgradu OHR-a, gdje su visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku poručili da je međunarodna zajednica odgovorna za stanje u državi. Studentima su se pridružili i mladi iz ZDK i vratili su se pred zgradu parlamenta BiH.

Evakuisana zgrada Predsjedništva BiH

Zgrada Predsjedništva BiH u petak u podnevnim satima je "ispražnjena" s obzirom na upozorenje unutrašnjeg obezbjeđenja i preporuku uposlenicima da napuste zgradu kako ne bi bio ponovljen scenarij kada su u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH bili zarobljeni svi koji su se unutra zatekli.

Naime, studenti su se okupili pred zgradom Ekonomskog fakulteta, odakle su krenuli ka institucijama BiH, zadržavši se, kako su i najavili, pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, koja je u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH.

"Zgrada je na neki način evakuisana. Bilo je uzpozorenje da ne bismo zapali u jučerašnji scenarij. Mi smo zadnji izašli iz zgrade", rekao je Erdal Selmanović, šef Kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe. U zgradi Predsjedništva BiH su i uredi predsjednika i drugog potpredsjednika FBiH, Ustavni sud BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Arhiv FBiH, Služba za zajedničke poslove institucija FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije