BiH

Dodik: Sjednica Predsjedništva 12. decembra samo uz zastavu RS

Dodik: Sjednica Predsjedništva 12. decembra samo uz zastavu RS
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik: Sjednica Predsjedništva 12. decembra, na dnevnom redu smjena ambasadora

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za narednu srijedu, 12. decembar, zakazao sjednicu Predsjedništva, koja, kako je naveo, može biti održana u zgradi u Sarajevu ukoliko bude postignut dogovor o isticanju zastave Republike Srpske, u suprotnom će predložiti da bude održana video-linkom.

"U Predsjedništvu i dalje imamo problem isticanja zastave Republike Srpske na sastancima kojima prisustvujem. BiH je sastavljena iz dva ravnopravna entiteta i iz toga proizilaze sva kasnija postavljenja organa BiH. U pogledu isticanja zastave moj pristup ostaje isti", rekao je Dodik danas novinarima nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom u kabinetu u Sarajevu.

Dodik je naveo da je na dnevnom redu prve radne sjednica Predsjedništva BiH 50 tačaka, od kojih je jedna smjena ambasadora.

"Povući ću značajan broj ambasadora i veoma brzo imenovati nove. Zato ću sutra u Banjaluci razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, jer prema Ustavu Srpske predsjednik Republike predlaže i bira ambasadore, a član Predsjedništva to treba da proglasi. Želim da se ponašam u skladu sa Ustavom Republike Srpske", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sjednici bi trebalo da bude donesena jedna izjava o evropskim integracijama, veliki broj bilateralnih sporazuma, te razmatran rad Savjeta ministara u oblasti evropskih integracija.

Srpska za vojnu neutralnost i demilitarizaciju BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru rekao da postupanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama moraju da budu u okviru rezolucije Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti i poručio da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom rekao da u okviru aranžmana sa NATO-om, pod nazivom Partnerstvo za mir, može da se odvija određena saradnja, te da takav format saradnje imaju i Srbija i Rusija.

"Sedmicama se u BiH govorilo da je to u vezi sa NATO-om riješeno, a danas vidimo da nije. Palmer kaže da mi treba o tome da odlučujemo", naveo je Dodik.

On je naglasio da je američkoj delegaciji rekao da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

"Rekao sam im da ima prostora da se zatraži kandidatski status BiH u EU i da oni u tome mogu da pomognu, ako hoće", rekao je Dodik, ocijenivši razgovor kao dobar.

Prema njegovim riječima, američku delegaciju obavijestio je da će organi BiH biti vrlo brzo formirani.

"SNSD će dati svog predstavnika u Kolegijum Predstavničkog doma parlamenta BiH, a iz Federacije BiH /FBiH/ to može da bude svako ko može da doprinese da bude formirana većina", rekao je Dodik.

On je naglasio da o tome nije imao razgovore ni sa jednom političkom strankom iz FBiH, osim sa HDZ-om.

"Mi ovdje ne pravimo nikakvu koaliciju, mi smo došli kao reprezentacija Republike Srpske i tako ćemo da se ponašamo", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Palmeru je rekao da ne očekuje da on /Dodik/ uradi bilo šta izvan njegove poznate politike niti išta protiv Srbije na bilateralnom i na multilateralnom nivou.

"Rekao sam da ćemo da pratimo politike koje Srbija vodi prema NATO-u i rješenja sa Prištinom. U ovom trenutku ne priznajemo Kosovo", poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, samoproglašeno Kosovo je donijelo bahatu odluku o taksama, ali sada je to stvar Evropljana.

"Oni (Kosovo) su produkt međunarodne politike koja je bila loša dugo godina. Oni utiču na njih, oni su dozvolili da se ruši međunarodni sporazum CEFTA", zaključio je Dodik.

Sastanku Dodika i Palmera prisustvovala je i američki ambasador u BiH Morin Kormak, a sve vrijeme sastanka bila je istaknuta zastava Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije