BiH

Dodik: Šmit nema prava da drži predavanja

Dodik: Šmit nema prava da drži predavanja
Foto: Nezavisne/arhiva | Dodik: Šmit nema prava da drži predavanja

ZVORNIK - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, komentarišući izmjene Zakona o Memorijalnom centru, rekao danas u Zvorniku da njemački turista Kristijan Šmit nema pravo da drži predavanja, pogotovu što dolazi iz naroda čiji su pripadnici počinili Holokaust.

Dodik je rekao da Šmit "igra igru" i ni sam "ne zna šta radi".

"To je za nas nebitno, kakav Memrijalni centar, neka ga nosi sa sobom!", poručio je Dodik, odgovarajući na novnarsko pitanje o Šmitovim zakonskim izmjenama kojim je predviđeno formiranje "institut za nauku i obrazovanje".

Dodik je rekao da Šmit nema pravo da o ovoj temi drži predavanja.

"Dođe ti čovjek koji je potomak fašista i naroda koji je počinio Holokaust i da nama drži predavanja na tu temu!?", prokomentarisao je Dodik.

Kristijan Šmit juče je rekao da je nametnuo je izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim je predviđeno formiranje "institut za nauku i obrazovanje", a najavio je i "pravljenje registra ratnih zločinaca i zabranu njihovog imenovanja na funkcije".

Šmit se, prema navodima portala RBB onlajn iz 2007. godine, kao državni sekretar zalagao za rehabilitaciju nacista. Šmit se usprotivio prijedlogu da se ime Vernera Moldersa, nacističkog pilota ukloni sa vojnih objekata, pod određenim izgovorom.

Bivši izraelski premijer Šimon Peres odbio da primi nagradu HSS, jer se ova njemačka fondacija, čiji je potpredsjednik Šmit, godinama finansirala novcem iz nacističkog nasljeđa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije