BiH

Dodik: Sramna i nedopustiva zabrana ulaska ruskom piscu u BiH

Dodik: Sramna i nedopustiva zabrana ulaska ruskom piscu u BiH
Foto: Srna | Dodik: Sramna i nedopustiva zabrana ulaska ruskom piscu u BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je naredba OBA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritoriju BiH iz, kako je navedeno, bezbjednosnih razloga, sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske.

"Zahtjevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po bezbjednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće bezbjednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu", istakao je predsjednik Srpske u izjavi za Srnu.

"Večernje novosti" nedavno su objavile da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prilikom posjete Sarajevu, najvjerovatnije, tražiti dodatna objašnjenja o, za sada, tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH, a koju je, prema nezvaničnim informacijama, potpisao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Izvori "Večernjih novosti" tvrde da je Mektić ruskom ambasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio da mu je da na uvid, uz navodno objašnjenje da je spisak napravljen nakon istrage, koju je, kako se priča, sprovela Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Mektić je na konferenciji za novinare 17. avgusta u Banjaluci tvrdio da nema nikakve liste, ali da, kako je rekao, postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

"Mi imamo osobe, imamo registar određenog broja stranaca koji ima određenu zabranu da uđe u BiH. Stranac koji ilegalno boravi u BiH i mi ga deportujemo uz rješenje depotracije mi mu donosimo zabranu od jedne do pet godina. Određen broj stranaca koji su ostali poslije rata, koji su bili mudžahedini ili koji su radikalizoveni, takve osobe smo proglasili kao prijetnje po nacionalnu bezbjednost BiH i donijeli im zabranu. Crne lise mi ne pravimo, a nismo ni u stanju da napravimo listu, ali nećemo mi ni morati da polažemo račune. Ja bar neću nikom polagati račune", rekao je tada Mektić.

Mektić nije upoznat o zabrani ulaska Prilepinu, uputio na OBA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je Srni da "nije upoznat o informaciji o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu" i, koliko on zna, to je učinjeno na zahtjev Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/.

"Koliko znam to je učinjeno na zahtjev Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH i tražite od njih izjavu. Ja sa tim nisam upoznat", naveo je Mektić u SMS poruci Srni.

Cvijanović: Pitati Savjet ministara o zabrani ulaska Prilepinu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je nevjerovatno to što je ruskom piscu Zaharu Prilepinu danas zabranjen ulazak u BiH, te izrazila uvjerenje da će Rusija intervenisati u ovom slučaju.

"Uopšte ne mogu da vjerujem u ove stvari koje slušam, malo, malo, pa je nekome zabranjen ulazak", rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Tesliću.

Ona je naglasila da je adresa za postavljanje tih pitanja Savjet ministara i izrazila uvjerenje da će Rusija, kao ozbiljna država, intervenisati prema organima BiH.

Vezana vijest: Ruskom piscu zabranjen ulazak u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije