BiH

Dodik: Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju

Dodik: Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju
Foto: Srna | Dodik: Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da su Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju, te istakao značaj obilježavanja sjećanja na to stradanje kako bi bila spriječena revizija istorije.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što Dan sjećanja na žrtve Holokausta svake godine poprima sve veći obim, imajući u vidu da mnoge retrogradne strane koje su bile na strani zločina danas pokušavaju da nametnu neke druge vrijednosti.

"Zato je važno da se okupimo i u okviru Jevrejskog centra u Banjaluci i evociramo uspomene na strašene zločine koji su obilježili civilizaciju i masovno stradanje Jevreja", rekao je Dodik novinarima prije početka Memorijalne akademije povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, prenijela je Srna.

On je istakao da je Holokaust stradanje kakvo u istoriji nije zabilježeno, te podsjetio da su i Srbi po istoj matrici na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire, stradali samo zato jer pripadaju jednom narodu, slično kao što je to bilo i sa Jevrejima.

Dodik je naglasio da oni koji su počinili ili bili na strani tog zločina Holokausta ili njihovi potomci danas pokušavaju da pišu neku drugu istoriju o tome ili neke svoje slične aspiracije iz prošlosti na način koji njima odgovora.

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se 27. januara obilježava u cijelom svijetu.

Osim Dodika, akademiji su prisustvovali i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, potpredsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i druge visoke zvanice Republike Srpske, gosti iz diplomatskog svijeta i Jevrejske zajednice Banjaluka.

Akademiju su organizovali Jevrejska opština Banjaluka i Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Prethodno je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta na Palati Republike u Banjaluci na tamnoj pozadini prikazan je broj koji simbolizuje 6.000.000 Jevreja koji su stradali u Holokaustu uz poruku "Mi pamtimo" koja je univerzalna i koriste je sve jevrejske organizacije i zajednice u svijetu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije