BiH

Dodik: Srpska će biti vječno zahvalna Čurkinu

Dodik: Srpska će biti vječno zahvalna Čurkinu
Dodik: Srpska će biti vječno zahvalna Čurkinu

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu povodom smrti ambasadora Rusije u UN Vitalija Čurkina.

Dodik je istakao da će Republika Srpska biti vječno zahvalna Čurkinu na važnom skretanju pažnje na stavove Srpske i njihovom autentičnom i za Srpsku vrlo važnom predstavljanju na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN prilikom rasprava o BiH.

"Ambasador Čurkin ostaće upamćen kao ličnost koja je svojim životom i radom postao istaknuta figura u naporima ruske diplomatije na ostvarivanju vrijednosti sloboda u svijetu, a naročito u našem regionu. NJegova smrt predstavlja veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje nego i za cijelu Rusiju, i diplomatiju u svijetu uopšte", naveo je Dodik.

Dodik je, u telegramu kojeg je uputio u ime građana Republike Srpske i svoje lično ime, istakao da je sa velikim žaljenjem primio vijest o smrti Čurkina, posebno zbog činjenice da je otišao izuzetan diplomata koji je časno služio svojoj zemlji.

"Izražavam Vam saučešće i molim da izraze našeg saosjećanja prenesete i porodici preminulog ambasadora Vitalija Čurkina. Vaša ekselencijo, primite izraze mog dubokog poštovanja", navedeno je u telegramu saučešća predsjednika Republike Srpske.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro je danas u Njujorku u 64. godini.

Putin uputio saučešće porodici Čurkina i ministarstvu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uputio večeras saučešće zbog iznenadne smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina, prenosi TASS.

"Predsjednika je rastužila vijest o smrti Vitalija Čurkina. Predsjednik države izuzetno je cijenio Čurkinov profesionalizam i diplomatske talente. Predsjednik je izrazio saucešće njegovoj porodici i ruskom Ministarstvu spoljnih poslova povodom smrti Vitalija Čurkina", naveo je Peskov.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je riječ o "izuzetnom ruskom diplomati", koji je prije nego što je postavljen na mjesto ambasadora Rusije u UN u maju 2006. godine bio ambasador Rusije u Belgiji i Kanadi, kao i ambasador za veze sa NATO i Zapadnoevropskom Unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije