BiH

Dodik: Predsjednik Republike Srpske će biti neko iz SNSD-a

Dodik: Predsjednik Republike Srpske će biti neko iz SNSD-a
Foto: N.N. | Dodik: Srpska jedina samoodrživa, BiH će se raspasti

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je opozicija u Srpskoj, koja je dio vlasti na nivou BiH, nanijela ozbiljnu političku štetu Republici Srpskoj različitim mjerama i stvarima koje nisu učinili.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska do 2014. godine i ulaska Saveza za promjene u vlast na nivou BiH bila dominantan politički faktor u BiH i nosila se sa međunarodnim faktorom po značaju, te se znalo da se Srpskoj nije moglo nametnuti ono što ona ne prihvata.

"Njihov ulazak u sistem vlasti na nivou BiH je to promijenio i uloga Republike Srpske je skrajnuta. Masovno su izdavali srpske nacionalne interese i isključivo vodili računa da naprave štetu Republici Srpskoj", ocijenio je Dodik za RTRS.

On je naveo da nema dokaza o kriminalu i korupciji u Republici Srpskoj koji opozicija stalno potencira, dodajući da su u njihovim rukama tužilaštva i sudovi na BiH, pa i Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/, te da su pokretali mnoge stvari i ništa nisu uspjeli da dokažu.

Dodik ističe da je Republika Srpska bezbjedna i da sada nema organizovanih kriminalnih grupa, mada ih je bilo ranije.

On je podsjetio da su u Istočnom Sarajevu ubijena tri načelnika policije, što znači da su neki pojedinci mislili da su jači od države, dok danas takvih nema.

"Kao predsjednik Repubike potrudio sam se da saznam ima li tih grupa koje mogu da se suprotstave državi i njenim organima i došao do saznanja da nema", rekao je Dodik, napomenuvši da ima pojedinaca koji čine krivična i koruptivna djela, ali da se radi na njihovom suzbijanju.

Dodik je poručio da opoziciji u Srpskoj niko ne brani da djeluje i da svako društvo treba da ima opoziciju da bi pokazalo svoj demokratski kapacitet, što je dokaz da nije riječ o totalitarnom sistemu.

"Predznak da li ste vlast ili opozicija jedino se može obezbijediti na izborima brojem osvojenih glasova", naveo je Dodik.

On je rekao da opozicija u Srpskoj redovno izlazi na izbore i redovno gubi zbog čega ostaje u opoziocionom statusu.

"U parlamentu nismo naišli ni na jedan suvisli i korisni prijedlog opozicije, pogotovo imajući u vidu da je ovdašnja opozicija vlast na nivou BiH i da mjere koje preduzima na tom nivou idu na štetu Srpske", istakao je Dodik.

On je kao primjer naveo činjenicu da je opozicija spriječila da Srpska dobije 150 miliona KM sredstava iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, koja bi dodatno pomogla likvidnosti Srpske.

Dodik je naveo da su mnogobrojni primjeri gdje je jasno da je opozicija izdala interese Srpske, kao i da je takvo djelovanje narod prepoznao na proteklim lokalnim izborima.

Dodik je rekao da je Srpska ispunila sve svoje uslove što se tiče Reformske agende, što su potvrdili MMF i druge institucije koje to prate, ali da se na nivou BiH ne završavaju aktivnosti u vezi sa Reformskom agendom.

"Isti oni koji su krenuli u te aktivnosti sada to sprečavaju, jer su vidjeli da bi Srpska trebalo da dobije 150 miliona KM sredstava", istakao je Dodik.

On napomenuo da je njihovim djelovanjem Republika Srpska dovedena na marginu odlučivanja u BiH, što predstavlja dramatičnu promjenu odnosa u BiH i podsjetio da je jasna ustavna pozicija BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri naroda koji su nosioci suverenosti.

"BiH je izvedena zajednica. Dva entiteta i tri naroda biraju sve u BiH. Izvorni legitmitet srpskog člana Predsjedništva BiH je u Republici Srpskoj. I vi sada dođete i kažete - `To više ne važi, ja sam izabran tamo i ja tumačim što važi`. Ja to ne priznajem", rekao je Dodik.

Govoreći o ekonomskoj situaciju u Srpskoj, Dodik je ocijenio da je ona odlična u postojećim okolnostima.

"U Federaciji BiH protestuju penzioneri, a ne kod nas. Povećavamo penzije tri odsto i za to imamo sredstava jer smo do sada imali povećane budžetske i fondovske prihode za 150 miliona KM u odnosu na prošlu godinu", naveo je Dodik, naglasivši da direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović radi odlično svoj posao.

On je rekao da je ekonomija u prošloj godini rasla 3,5 odsto, povećani su prihode, a pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila je 70 odsto, što je rekordno.

Dodik je podsjetio da inflacija nije prešla dva odsto, dok se broj zaposlenih povećava, i najavio da će do kraja godine Srpska imati 250.000 zaposlenih, što je, takođe, rekord.

"Postoje egzaktni podaci o ovome i ne interesuje me šta priča opozicija. Budućnost Republike Srpska je odlična i jedina je samoodržava ovdje. BiH će se jednog dana raspasti, a Srpska će ostati da živi sa svim svojim kapacitetima", rekao je Dodik.

Na pitanje da li će na izborima naredne godine biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, rekao je da je moguće, ali da su izbori još daleko.

"Predsjednik Republike Srpske će biti neko iz SNSD-a. Vjerujem da ćemo u budućnosti imati iste koalicione partnere. Sigurno je da ću nakon izbora biti neki predsjednik", naglasio je Dodik.

Dodik: Srpska jedina samoodrživa, BiH će se raspasti

Republika Srpska je samoodrživa, a BiH će se raspasti, jer je to kreacija koja ne može da uspije, poručio je predsjednik Milorad Dodik gostujući emisiji Telering.

Opozicija, kaže, izdaje srpske nacionalne interese na bh. nivou. Ipak, Srpska je ekonomski stabilna. Smanjena je nezaposlenost i zabilježen rast poreskih prihoda, rekao je Dodik.

BiH bi mogla da funkcioniše ako bi se pridržavala Dejtona, ali je praksa potpuno drugačija, poručio je predsjednik Dodik. Sprega međunarodnih predstavnika i političkog Sarajeva, najviše SDA, učinjena je da bi se ojačao unitarizam.

Od BiH napravljen je monstrum, kaže Dodik.

"Budućnost Republike Srpske je odlična. Jedina je samoodrživa i nastaviće da živi. A BiH će se raspasti“, ističe on.

Srpski predstavnici u bh. institucijama nanijeli su Republici Srpskoj ozbiljnu političku štetu, kaže Dodik.

 Njihovo ponašanje u parlamentu Srpske, ometanjem rada te institucije govori o tome da su namjerno izbjegli glasanje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, smatra Dodik.

Poručuje da odluka o tome da BiH bude članica NATO-a nije donesena. Niko ne spori da će se jednog dana odlučivati o tome na nivou BiH, ali mi imamo pravo na svoj stav, poručio je Dodik.

"Videjćete da niz izjava govori o tome da mi ne želimo da bude granica NATO na Drini. To nije Dejtonsko pitanje, Dejton se ne bavi pitanjem NATO, to je pitanje nas koji živimo ovde. Mi smo sastavni dio lanca u odlučivanju, a mi smo rekli da hoćemo da budemo vojno neutralni", poručio je predsjednik.

Politički sistem u BiH produkuje siromaštvo, i Srpska od takve BiH nema ništa, kaže Dodik. Nijedna donesena mjera nije bila u funkciji podrške, tamo nema suverene monetarne vlasti, a Centralna banka je pod upravom stranaca. Ali, ekonomija Srpske, kaže, stoji odlično.

"Mi smo u ovoj godini na budžetskim i fondovskim stavkama imali povećanje prihoda od 150 miliona. Imamo pokrivenost uvoza izvozom naših proizvoda koja je na rekordnom nivou otkad postoji Republika Srpska. Broj zaposlenih se povećava, a do kraja godine RS će imati 250.000 zaposlenih, što je do sada največi broj", naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je sve moguće, ali da su izbori daleko. Vjeruje da će koalicioni partneri ostati isti, a predsjednik Republike, kaže, biće neko iz SNSD-a.

NATO NEMA PODRŠKU U SRPSKOJ

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su sva istraživanja pokazala da NATO nema podršku u Srpskoj i da, kao političar, mora da vodi računa o tome šta misli političko mnjenje.

Dodik kaže da je laž i manipulacija da je donesena odluka o tome da BiH bude članica NATO, pojasnivši da je donesen zakon, koji je nametnut pritiskom međunarodne zajednice, gdje se navodi da će se Ministarstvo odbrane baviti pitanjem NATO integracija.

Povodom kritika upućenih zbog usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je upitao zašto nekome smeta stav Srba u vezi sa tim, a ne smeta stav Bošnjaka ili Hrvata.

"Politički predstavnici Hrvata kažu - `Mi smo za NATO`. Niko nije reagovao, niti rekao šta vi imate da govorite o tome u Mostaru, to odlučuje Sarajevo, odnosno zajednički nivo", rekao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske ističe da je u tom smislu NATO korektan i da je iz ove alijanse uvijek poručivano da je stvar svake zemlje da li želi biti članica NATO ili ne, ali da neke ambasade govore drugačije.

Dodik kaže da niko ne spori da će se jednog dana na nivou BiH odlučivati o ovom pitanju, ali Republika Srpska je dio lanca odlučivanja u BiH i ima pravo na svoj stav.

"Naš stav je ovo /vojna neutralnost/, a on je proizilazio iz niza sastanaka koje smo imali u Republici Srpskoj i izgrađenog konsenzusa svih političkih parlamentarnih partija", naglasio je Dodik.

On je istakao da su svi politički lideri u Srpskoj govorili da treba pratiti stav Srbije u vezi sa pitanjem NATO, odnosno da ne žele vojnu granicu na Drini.

"To je naše suvereno pravo. To nije dejtonsko pitanje, jer se Dejtonski mirovni sporazum ne bavi pitanjima NATO", rekao je Dodik i podsjetio da je opozicija izbjegla da glasa za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, kao veoma važnom dokumentu.

(NN/rtrs.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije