BiH

Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija

Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija
Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska nije protiv evropskih integracija i da podržava da BiH uputi aplikaciju za članstvo u EU.

Dodik kaže da inicijativu EU prema BiH smatra dobronamjernom, te da treba prihvatiti usaglašenu izjavu o evropskom putu BiH.

"S aspekta neposrednih efekata aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jasno je da novi pristup EU omogućava da brže dođemo do te faze", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je primjetno da su uslovi za kandidatski status BiH za članstvo u EU dodatno usložnjeni.

"Raniji pristup EU podrazumijevao je da je za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status bilo potrebno provođenje odluke `Sejdić - Finci` i uspostavljanje mehanizma koordinacije. Sada za kandidatski status osim ovih pitanja imamo i cijeli niz ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi koje su postavljene kao uslov u ovom novom pristupu EU", rekao je Dodik.

On je upitao zašto se odustalo od rješavanja pitanja "Sejdić - Finci" kada su principi za njegovo rješavanje prihvaćeni od političkih lidera čije stranke imaju potrebnu većinu za taj dogovor.

"Republika Srpska je imala pozitivan pristup i stav i o pitanju rješavanja ove odluke i mehanizma koordinacije", podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je zbog važnosti pitanja koja su obuhvaćena izjavom o principima pristupanja BiH EU potrebno da parlament Srpske zauzme stav o njoj.

"Potrebna je rasprava o položaju Republike Srpske u novonastalim političkim okolnostima. Pozdravljam napore EU da BiH i Srpskoj omogući brže kretanje u procesu pridruživanja", rekao je Dodik i zahvalio na spremnosti EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U nastavku sjednice obratio se član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji prisustvuje sjednici paralmenta.

Izjavu Predsjedništva su već podržali lideri svih stranaka u RS-u, a iz SNSD-a je najavljeno da će je potpisati i Dodik, nakon što o tome bude obavljena rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik: Sačuvati preostale principe Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je Dejtonski mirovni sporazum jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava zaključenih u 20. vijeku, te da je važno sačuvati njegove preostale principe.

Dodik je ocijenio da njihovo napuštanje i revidiranje može ugroziti opstanak i nadležnost Srpske i napomenuo da se izazovi za Republiku Srpsku čine veoma široki i ozbiljni.

"U ovoj godini se obilježava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srpska dobila međunarodnu verifikaciju. Ta činjenica se često stavlja u sjenu tekućih ekonomskih i političkih problema u BiH", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, razni inostrani i domaći kritičari prethodnih 20 godina govorili su da je Dejtonski mirovni sporazum loš okvir za tranziciju i napredak BiH.

"Oni su zaboravili da je stvaranje entiteta i njihova verifikacija u Dejtonu najznačajniji argument za uspostavljanje i očuvanje mira u BiH. Prema institucionalom okviru koji je stvoren Dejtonskim sporazumom, u BiH se sve može promijeniti, uključujući i sam sporazum, ali nijedan od naroda i entiteta ne može drugom narodu nametnuti svoju volju", dodao je Dodik.

On je naglasio da se često zaboravlja da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđeno da se o svemu što u njemu nije direktno zapisano kao nadležnost BiH entiteti mogu dogovoriti.

"U BiH je 10 godina trajao intervencionizam u najgrubljem smislu međunarode zajednice, odnosno visokih predstavnika koji su snažno urušili ustavno – pravni okvir definisan ovim sporazumom", podsjetio je Dodik, napomenuvši da se tome nije usprotivila međunarodna zajednica, što je vidljivo prilikom formiranja Suda i Tužilaštva BiH.

On je napomenuo da su visoki predstavnici u BiH proglasili više od 900 odluka i zakona mimo ovlaštenja koja im daje Dejtonski sporazum, čime se htio stvoriti novi pravni okvir.

"Nastavićemo sa praksom da nijednu odluku visokog predstavnika nećemo objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske. To smo činili svih ovih godina i pokazali da se možemo suprotstaviti unitarizmu i nasilju visokih predstavnika i ne treba da odustanemo od toga", kaže Dodik.

On je naveo da nikada nije rečeno da EU u nečemu popušta BiH, jer se jasno zna šta su njeni kriterijumi.

"Senat Republike Srpske, koji ima značajnu ulogu u kreiranju i ocjenjivanju političkih procesa, na sjednici održanoj 8. januara, a nakon razgovora o novim inicijativama koje dolaze od EU, zaključio je da je jedan od najvažnijih zadataka očuvanje političke stabilnosti u Srpskoj", podsjetio je Dodik.

On je rekao da je Senat preporučio da Narodna skupština Srpske mora dati saglasnost na sva dokumenta koja će razmatrati parlament BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije