BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija

Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija
Dodik: Srpska nije protiv evropskih integracija
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska nije protiv evropskih integracija i da podržava da BiH uputi aplikaciju za članstvo u EU.

Dodik kaže da inicijativu EU prema BiH smatra dobronamjernom, te da treba prihvatiti usaglašenu izjavu o evropskom putu BiH.

"S aspekta neposrednih efekata aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jasno je da novi pristup EU omogućava da brže dođemo do te faze", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je primjetno da su uslovi za kandidatski status BiH za članstvo u EU dodatno usložnjeni.

"Raniji pristup EU podrazumijevao je da je za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status bilo potrebno provođenje odluke `Sejdić - Finci` i uspostavljanje mehanizma koordinacije. Sada za kandidatski status osim ovih pitanja imamo i cijeli niz ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi koje su postavljene kao uslov u ovom novom pristupu EU", rekao je Dodik.

On je upitao zašto se odustalo od rješavanja pitanja "Sejdić - Finci" kada su principi za njegovo rješavanje prihvaćeni od političkih lidera čije stranke imaju potrebnu većinu za taj dogovor.

"Republika Srpska je imala pozitivan pristup i stav i o pitanju rješavanja ove odluke i mehanizma koordinacije", podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je zbog važnosti pitanja koja su obuhvaćena izjavom o principima pristupanja BiH EU potrebno da parlament Srpske zauzme stav o njoj.

"Potrebna je rasprava o položaju Republike Srpske u novonastalim političkim okolnostima. Pozdravljam napore EU da BiH i Srpskoj omogući brže kretanje u procesu pridruživanja", rekao je Dodik i zahvalio na spremnosti EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U nastavku sjednice obratio se član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji prisustvuje sjednici paralmenta.

Izjavu Predsjedništva su već podržali lideri svih stranaka u RS-u, a iz SNSD-a je najavljeno da će je potpisati i Dodik, nakon što o tome bude obavljena rasprava u Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik: Sačuvati preostale principe Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je Dejtonski mirovni sporazum jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava zaključenih u 20. vijeku, te da je važno sačuvati njegove preostale principe.

Dodik je ocijenio da njihovo napuštanje i revidiranje može ugroziti opstanak i nadležnost Srpske i napomenuo da se izazovi za Republiku Srpsku čine veoma široki i ozbiljni.

"U ovoj godini se obilježava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srpska dobila međunarodnu verifikaciju. Ta činjenica se često stavlja u sjenu tekućih ekonomskih i političkih problema u BiH", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, razni inostrani i domaći kritičari prethodnih 20 godina govorili su da je Dejtonski mirovni sporazum loš okvir za tranziciju i napredak BiH.

"Oni su zaboravili da je stvaranje entiteta i njihova verifikacija u Dejtonu najznačajniji argument za uspostavljanje i očuvanje mira u BiH. Prema institucionalom okviru koji je stvoren Dejtonskim sporazumom, u BiH se sve može promijeniti, uključujući i sam sporazum, ali nijedan od naroda i entiteta ne može drugom narodu nametnuti svoju volju", dodao je Dodik.

On je naglasio da se često zaboravlja da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđeno da se o svemu što u njemu nije direktno zapisano kao nadležnost BiH entiteti mogu dogovoriti.

"U BiH je 10 godina trajao intervencionizam u najgrubljem smislu međunarode zajednice, odnosno visokih predstavnika koji su snažno urušili ustavno – pravni okvir definisan ovim sporazumom", podsjetio je Dodik, napomenuvši da se tome nije usprotivila međunarodna zajednica, što je vidljivo prilikom formiranja Suda i Tužilaštva BiH.

On je napomenuo da su visoki predstavnici u BiH proglasili više od 900 odluka i zakona mimo ovlaštenja koja im daje Dejtonski sporazum, čime se htio stvoriti novi pravni okvir.

"Nastavićemo sa praksom da nijednu odluku visokog predstavnika nećemo objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske. To smo činili svih ovih godina i pokazali da se možemo suprotstaviti unitarizmu i nasilju visokih predstavnika i ne treba da odustanemo od toga", kaže Dodik.

On je naveo da nikada nije rečeno da EU u nečemu popušta BiH, jer se jasno zna šta su njeni kriterijumi.

"Senat Republike Srpske, koji ima značajnu ulogu u kreiranju i ocjenjivanju političkih procesa, na sjednici održanoj 8. januara, a nakon razgovora o novim inicijativama koje dolaze od EU, zaključio je da je jedan od najvažnijih zadataka očuvanje političke stabilnosti u Srpskoj", podsjetio je Dodik.

On je rekao da je Senat preporučio da Narodna skupština Srpske mora dati saglasnost na sva dokumenta koja će razmatrati parlament BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije