BiH

Dodik: Srpska nikog ne napada, samo traži svoja prava

Dodik: Srpska nikog ne napada, samo traži svoja prava
Foto: N.N. | Dodik: Srpska nikog ne napada, samo traži svoja prava

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nikog ne napada, ne uslovljava i ne želi ništa od Federacije BiH, ali da ima pravo da traži ono što joj pripada.

Dodik je za TV Prva rekao da Srpska ima pravo na političku i institucionalnu borbu protiv štetnih odluka koje Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi. Posljednja u nizu takvih odluka odnosi se, kako navodi Dodik, na poljoprivredno zemljište i njome je pređena crvena linija.

"Moguće je institucionalno rješenje pod uslovom da se Ustavni sud riješi zakonom, a ne da bude kao 'nenavođena raketa za koju nikada ne znaš gdje će udariti'. Nema zakona o Ustavnom sudu već pravila koja je sam sud donio pod nadzorom međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

On je naglasio da troje stranih sudija, zajedno sa dvoje Bošnjaka, nastavlja praksu visokih predstavnika koji su donosili odluke protiv Republike Srpske i Srba.

On je naveo da je Ustavni sud BiH prvo osporio simbole Srpske - grb i himnu, a zatim je pokušao da ospori i 9. januar - Dan Republike Srpske, te da posljednja odluka o poljoprivrednom zemljištu predstavlja kontinuitet osporavanja Srpske i njenih prava.

"Ustavni sud je okupacijski sud i ovom osdlukom pređena je crvena linija. Ukoliko pustimo da ovo ide dalje, već danas smo zatvorili vrata Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da strane sudije moraju da odu iz Ustavnog suda, jer međunarodna zajednica već 25 godina radi protiv srpskog naroda u BiH i nameće odluke Republici Srpskoj.

"Kombinacija stranaca i Bošnjaka čini sve da se Srbi dalje kažnjavaju. Oni pokušavaju da razbiju srpski nacionalni korpus kako bi dokazali našu navodnu krivicu", naveo je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, u decenijama koje dolaze, biti samostalna i da će se naći "neki oblik državnog ujedinjenja sa Srbijom".

Dodik je ponovio da su svi Srbi jedan narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije