BiH

Dodik: Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda

Dodik: Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda
Foto: Srna | Dodik: Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima i da će sutra na najljepši mogući način proslaviti svoj praznik.

Dodik je istakao da je 9. januar najveći praznik koji se posvećuje Republici i poručio da "istorijski značaj Srpske i njenog formiranja predstavlja istorijski poriv i zov srpskog naroda za slobodom".

"Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Deveti januar je za nas neprikosnoveni praznik i mi u čast i poštovanje prema Republici organizujemo niz svečanosti. Jedna od njih će biti u Banjaluci koja podrazumijeva organizovanje defilea javnih institucija i političkih agencija koje su u funkciji odbrane i stabilnosti i očuvanja Srpske", rekao je Dodik za "Sputnjik".

On je istakao da je spreman da u počasnom defileu prihvati i pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, ali pod uslovom da budu sastavni dio ceremonije.

Dodik je podsjetio da je kontroverza oko te jedinice nastala prošle godine kada su u Ministarstvu odbrane BiH pokušali da ospore njeno učešće, a onda je pronađen "truli kompromis" koji je podrazumijevao da ta jedinica smo bude postrojena u čast člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Nekako smo to podnijeli, ali nismo željeli poniženje i zato smo formirali počasnu jedinicu policije, a spremni da prihvatimo počasnu jedinicu Trećeg pješadijskog puka pod uslovom da ona bude sastavni dio ceremonije, da bude postavljena u čast i ime Republike Srpske", rekao je Dodik.

On kaže da je očekivao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić obezbijedi takvu odluku koja će omogućiti da pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka učestvuje u defileu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Ivaniću poslao pismo u kome je zatražio da svojom odlukom obezbijedi učešće te jedinice u defileu.

"Mi nismo protiv toga, ali nismo ni za to da neko tamo u Sarajevu osporavanjem te jedinice ospori i oskrnavi Dan Republike. Nismo htjeli dijalog o tome. Za nas je to neprikosnoveno. Ako hoće da učestvuju, neka učestvuju", rekao je Dodik.

On je poručio da će u svakom slučaju, Dan Repbulike biti obilježen počasnim defileom policijskih agencija i prije svega, policijskom agencijom Republike Srpske, ali i drugih službi koje su u funkciji očuvanja bezbjednosti Srpske.

Upitan koga očekuje od stranih gostiju, Dodik je rekao da je poziv upućen mnogima, a da vjeruje da će se odazvati jedan broj ambasadora.

"Mi dan Republike Srpske slavimo i svi naši prijatelji su dobrodošli", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije