BiH

Dodik: Stranke iz Republike Srpske spremaju dokument da zaštite imovinu

Dodik: Stranke iz Republike Srpske spremaju dokument da zaštite imovinu
Foto: Nezavisne novine | Dodik: Stranke iz RS spremaju dokument da zaštite imovinu

BANJALUKA - Predstavnici političkih partija iz RS su odlučili da će u ponedjeljak u prostorijama Narodne skupštine RS biti potpisana zajednička izjava svih političkih subjekata iz RS o zaštiti imovine RS.

Milorad Dodik je rekao da stranke koje su došle na sastanak koji je sazvao smatraju da je pitanje imovine davno riješeno, te da političke stranke iz RS neće učestvovati u raspravi u parlamentu BiH o ovoj temi jer bi prisustvo značilo da one prihvataju da se radi o imovini o kojoj treba da odlučuje BiH.

Takođe, rekao je da se sprema odluka o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH, i da se krajem sedmice može održati sjednica parlamenta o imovini.

Milan Miličević, vd predsjednika SDS, je rekao da se njegova stranka ne slaže o mnogim stvarima s vladajućom koalicijom u RS, ali da je pitanje imovine nadstranačko pitanje.

Dodik je rekao da će dokument na potpisivanje biti ponuđen i partijama koje nisu došle na današnji sastanak.

Dodik je rekao da će na sljedećem budžetu biti predviđen rebalans budžeta za plate za srpske predstavnike koji se budu povukli iz bh. institucija, kao i da će biti uspostavljene policijske kontrole na entitetskoj granici. Ponovio je da nema smisla dalje postojanje BiH u budućnosti ako se nastavi ovakav odnos prema RS.

Đokić: Izuzetno važno jedinstvo Srpske po pitanju imovine

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je jedinstvo Srpske po pitanju imovine od izuzetne važnosti, te da mora da uslijedi odlučan i jedinstven odgovor iz Srpske o tome.

Đokić je, nakon nakon sastanka lidera političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom u Banjaluci, istakao da postoje bazna pitanja na kojima ne može biti podjela nego mora biti maksimalno jedinstvo.

"Mora da uslijedi odlučan odgovor, jedinstven i usaglašen iz Republike Srpske po tom pitanju, kako bi se taj nepravedan tok koji je neko nametnuo i proces koji su započeli boreći se protiv Srpske, definitivno ili zaustavio ili odbacio i preusmjerio u neki drugi pravac. Ako se to ne desi onda je Republika Srpska primorana, a to ova izjava i govori, da usmjeri svoje aktivnosti na drugačiji politički način", rekao je Đokić novinarima.

On je dodao da politički lideri prisutni na danas održanom sastanku odbacuju izjavu bošnjačkih političkih predstavnika iz FBiH o pitanju imovine.

"Jer ona je ultimatum koji je dat Republici Srpskoj i nekim drugim institucijama i u BiH i smatramo da jedan takav odnos apsolutno je neprimjeren i zato ne samo da ga ne podržavamo, nego naprotiv ne želimo u njemu na bilo kakav način da učestvujemo", dodao je Đokić.

On je naveo da je značajno da će organi političkih stranaka navedeno pitanje razmotriti, čime mu se daje dodatna dimenzija važnosti.

"Ukoliko poslije ovog ne bi bili spremni da razumiju stavove Republike Srpske mi moramo preduzimati druge korake koji će dalje usmjeravati politiku i budućnost Republike", rekao je Đokić.

Vezane vijesti:

Počeo sastanak kod Dodika, nisu došli predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije