BiH

Dodik: Svi saglasni da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin

Dodik: Svi saglasni da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin
Foto: N.N. | Dodik: Svi saglasni da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su svi koji su prisustvovali današnjim konsultacijama sa članovima Predsjedništva o prijedlogu za predsjedavajućeg Savjeta ministara saglasni da predsjedavajući bude Srbin.

Mislim da su svi saglasni da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i da se u tom pogledu okupi skupštinska većina koja se manifestovala oko izbora kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Dodik novinarima nakon konsultacija.

On je dodao da SDA i još neki smatraju da treba proširiti tu većinu i da se treba dati šansa pregovorima.

Dodik je rekao da je SNSD predložio Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je dodao da je Predsjedništvo saslušalo političke partije na bazi nekoliko osnovih programskih principa, a to je da se obezbijedi mir i stabilnost, da se pokuša raditi na ekonomskom prosperitetu, da se pokušaju dalje graditi auto-putevi, termoelektrane i da se u procedurama za sve razvojne programe ne smeta, odnosno da vlast BiH ne bude kočnica brzim i efikasnim projektima koji se realizuju na nivou entiteta, kantona i opština.

Dodik kaže da je spreman da kao predsjedavajući Predsjedništva BiH uloži napor da svi "razvojni projekti koji dolaze, a imaju potrebu da budu odlučeni u Predsjedništvu, idu brzo".

On je naveo da preostaje da Predsjedništvo BiH na formalnoj sjednici u narednim danima, vjerovatno naredne sedmice, donese konačnu odluku o kandidatu i da su stvoreni uslovi da se imenuje Tegeltija, ali da o tome mora da postoji formalna odluka Predsjedništva.

Na pitanje da li je na konsultacijama bilo delegacije HDZ-a BiH, Dodik je odgovorio da nije, te da političke partije imaju pravo na takvo ponašanje i djelovanje.

"Sve političke partije imaju pravo na svoje ponašanje i djelovanje, HDZ BiH je dio većine u kolegijuma Predstavničkog doma, a njihova je odluka da li će učestvovati", dodao je Dodik.

Dodik: Podrška putu u EU, nema konsenzusa o NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas na sastanku sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džonom Salivenom rekao da u Predsjedništvu postoji konsenzus o evropskom putu BiH, ali da nema konsenzusa kada je riječ o NATO-u.

Dodik je naglasio da Republika Srpska o tom pitanju nije spremna da ide dalje, imajući u vidu Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

On je prenio da je Saliven na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH iznio poruku podrške Dejtonskom sporazumu, evropskom putu BiH i putu u NATO.

Sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije