BiH

Dodik: U BiH nema pravde za Srbe

Dodik: U BiH nema pravde za Srbe
Foto: Srna | Dodik: U BiH nema pravde za Srbe
Srna

BRATUNAC - Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas u Bratuncu da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Dodik je rekao da je u srednjem Podrinju tokom posljednjeg rata stradalo više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce.

"Nema kazne za počinioce, ali ima nego snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovdje već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici", rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gdje prisustvuje pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

On kaže da sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju djevojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

"Mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svjesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovdje u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rješavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

"Stradanje ostaje kao naša bol, kao mjesto koje će vječito u kolektivnoj svijesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu", rekao je Dodik.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije