BiH

Dodik: U Zalužanima nema ni ruskih ni američkih raketa

Dodik: U Zalužanima nema ni ruskih ni američkih raketa
Foto: Vladimir Stojaković | Dodik: U Zalužanima nema ni ruskih ni američkih raketa

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji i izgradnji novih poligona centra za obuku u bivšoj kasarni Zalužani, da u ovoj kasarni nema ni ruskih ni američkih raketa i da u nju neće slijetati ni "boinzi ni ruski avioni".

Dodik je rekao da su Republici Srpskoj "oteli vojsku, ali neće dozvoliti da bude oteta policija iako su i to pokušali".

"Građani Republike Srpske će biti bezbjedni i s tim razlogom se oprema ova zgrada i policija", rekao je predsjednik Dodik.

Dodao je da RS po Dejtonskom sporazumu ima nadležnost za bezbjednost i odbranu, a da je sačuvala policiju RS jer nije dala saglasnost da bude ukinuta.

"Ne činimo ništa nelegalno, protivustavno ili protivzakonito, ali jeste protiv nekih bitangi koje stalno izmišljaju nešto u tom pogledu. A novinari mogu da snime da ovdje nema ni ruskih ni američkih raketa i da ovdje ne mogu da slijeću ni boinzi ni ruski avioni", rekao je Dodik.

Istakao je da sada samo RS želi da poboljša uslove u kojima je policija smještena, jer se RS promovisala kao dio antiterorističke koalicije", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da RS nije ničiji poltron ili ekspozitura, a da su odobrenje za uvoz 2.500 pušaka za policiju dale sve institucije na nivou BiH, uključujući i Dragana Mektića, ministra bezbjednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je rekao da će Centar za obuku u bivšoj kasarni Zalužani biti otvoren 4. aprila, ali je naglasio da ipak do tada neće biti gotovi svi radovi.

Lukač je rekao da je Vlada izdvojila 6,5 miliona maraka koji su do sada uloženi, a da će RS u ovoj godini izdvojiti tri miliona maraka.

Na pitanje da li je RS poligon između velikih sila obzirom na priču ko obučava policijske snage, Lukač je rekao da su do sada specijalne jedinice RS obuku radile sa evropskim i američkim instruktorima, i da su one obučene po svjetskim standardima.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, je rekla da je opredijeljenje Vlade RS da MUP dobije jedan savremeni centar za obuku. 
"Veliko je zadovoljstvo da će RS moći da se pohvali jednim ovakvim modernim centrom", rekla je ona i dodala da je priča da je RS poligon između Rusije i Amerike vještački isprodukovana priča dijela međunarodne zajednice i opozicije koji nastoje da ukaljaju RS, te da se oko modernizacije naoružanja MUP-a stvorila bespotrebna vještačka histerija. 
"RS je svjesna sebe i svog postojanja, nije dio nikakviih globalnih razmirica niti ima potencijal da to bude", rekla je ona.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije