BiH

Dodik: U cijelom regionu na sceni je urušavanje srpstva

Dodik: U cijelom regionu na sceni je urušavanje srpstva
Foto: Arhiva | Dodik: U cijelom regionu na sceni je urušavanje srpstva

BEOGRAD - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da nema rješavanja statusa Kosova bez rješavanja statusa Republike Srpske.

"Stranci pokušavaju da naprave kvazidržavu na mjestu gdje država nikada nije postojala, a s druge strane žele da unište Republiku Srpsku. Neka znaju: nema rješavanja statusa Kosova bez rješavanja statusa Republike Srpske. Ako neko misli da može da napravi državu Kosova, a da Srpsku konstantno ignoriše, grdno se vara", istakao je Dodik.

Dodik je za "Večernje novosti", govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije u protekle dvije decenije, ponovio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ubjedljivo najviše pomogao Srpsku.

"I ranije smo imali dobar odnos sa Srbijom i za vrijeme Koštunice i Tadića, ali to je uvijek bila politika razumijevanja, a ne i politika pomoći. Vučić nam je pomogao sa više od 20 miliona evra i to je za nas ogroman novac. Sama činjenica da Srbija izdvaja novac za Srpsku za nas je ogroman dokaz ljubavi i poštovanja", rekao je Dodik.

On je upozorio da je u cijelom regionu na sceni politika urušavanja srpstva.

"Ni po koju cijenu ne smije se dopustiti da se napravi jaka srpska država. Ovo je stav Britanije još od raspada Otomanskog carstva. Čitav koncept komunizma u bivšoj Jugoslaviji bio je da se ne dozvoli jačanje srpskog naroda i veličanje srpske države. Svi koji mogu bez Srbije, sretno im bilo. Ponekad ne razumijem Srbiju što, recimo, toleriše Crnogorce na važnim funkcijama. Mislim da to nije fer. Pogledajte, pa Crnogorci protjeruju monahe. Strašno je što se dešava Srbima u Crnoj Gori", smatra Dodik.

On je ponovio da Srbi neće biti paravan u zajedničkim institucijama BiH, niti će podleći ucjenama oko NATO i dodao da srpski predstavnici u Sarajevu nastupaju kao "reprezentacija Republike Srpske".

Dodik je rekao da nije zadovoljan dosadašnjim rješenjima u vezi sa zastavom, te poručio da zastava RS ostaje u zgradi Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Dodik je izrazio uvjerenje da će Putin doći i u Banjaluku, te da će odličan povod za to biti otvaranje Srpsko-ruskog centra.

"Rusija je ozbiljna zemlja, a da nije Republike Srpske iz BiH bi dolazile samo loše odluke prema Rusiji. I toga su svjesni u Rusiji. Briga nas šta Zapad misli o tome. Pa ne može Zapad imati veći uticaj od Rusije ovdje. Taj Zapad nikada nije nas u Republici Srpskoj pitao šta je naš interes", rekao je Dodik, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije