BiH

Dodik: Uslov za povratak u institucije da bude zakon o zaštiti RS od klevete

Dodik: Uslov za povratak u institucije da bude zakon o zaštiti RS od klevete
Foto: Dražan Pozderović | Dodik: Uslov za povratak u institucije da bude zakon o zaštiti RS od klevete

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je predložio da NS RS podrži da uslov za povratak predstavnika RS u institucije BiH bude donošenje zakona kojim bi RS i konstitutivni narodi bili zaštićeni od klevete i nazivanja genocidnim.

Pored toga, Dodik je predložio da NS RS potvrdi zaključke o povlačenju saglasnosti na poreze, vojsku i pravosuđe, i da se ide dalje u pregovore.

Što se tiče nadležnosti RS, predložio je da parlament usvoji dvije antikorupcijske mjere, od kojih se jedna odnosi na zakon o finansiranju stranih subjekata koji djeluju u RS, po uzoru na sličan američki zakon. Takođe, predložio je uspostavljanje antikorupcionog tima u NS RS, na čijem čelu bi bio predstavnik opozicije, koji bi preispitao sve antikorupcijske mjere koje je donijela vlast do sada.

Takođe, istakao je da je RS potreban zakon o ispitivanju porijekla imovine, a pozvao je predstavnike opozicije da podrže sve ove mjere.

Na početku svog govora, Dodik je optužio opoziciju da je s Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD, pristala da razbije srpsko jedinstvo u zamjenu za sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u.

On je rekao da je opoziciji jedina tema on, i da oni ne znaju šta žele kada je u pitanju koncept kako oni vide RS i srpsko pitanje.

Dodik je rekao da ekonomija RS nikad nije bila bolja, kao ni vidljivost RS na međunarodnom planu, uključujući Rusiju, Kinu, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.

"Opozicija tvrdi da RS nema prijatelja, a ja vam tvrdim da ima", rekao je Dodik, i dodao da ima i prijatelja za koje još ne može javno da govori.

"Imamo dobru regionalnu saradnju, dobre odnose sa Srbijom i Rusijom i Srpskom pravoslavnom crkvom i široki krug prijatelja", rekao je Dodik i dodao da RS ima svoj teritorij, izabranu vlast, narod, što su, kako je rekao, osnovni elementi za državu.

"Mi smo skrenuli na RS globalnu pažnju to je uspjela jedna mala zajednica jer se bori za slobodu i prava koja ima po ustavu", rekao je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije