BiH

Dodik: Uvjeren sam da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica

Dodik: Uvjeren sam da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica
Foto: Screenshot | Dodik: Uvjeren sam da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska ove godine dobiti 120 kilometara autoputa, novi klinički centar u Banjaluci, bolnicu u Istočnom Sarajevu, a kreće i izgradnja bolnice u Doboju, te podsjetio na novu bolnicu koja je napravljena u Bijeljini.

Dodik je u emisiji "Predsjednik govori" na Radio-televiziji Republike Srpske iznio niz stavova o unutrašnjim odnosima u BiH, ali i o međunarodnoj politici.

On je izjavio da je najveća politička pobjeda Republike Srpske poslije Dejtona uspostavljanje mehanizam kooridinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske. 

Predsjednik Srpske je dodao da se treba razvijati u regionalnom smislu, te da pored zapada treba poštovati i Rusiju.

"Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti", rekao je Dodik.

Dodik smatra da američki predsjednik Donald Tramp želi da Evropska unija nestane i da njemačka kancelarka Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utiče stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe.

"Britanci su ovdje pravili haos. Eno, napravili su haos na Bliskom istoku i sada taj problem žele stvoriti ovdje", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da Rusija nema takve pretenzije i da poštuje Vladimira Putina te da bi volio da posjeti BiH, odnosno Republiku Srpsku. On se dotakao i sukoba "civilizacija rekavši" kako je on aktuelan i da su nekadašnji istoričari bili upravu najavivši takav rat.

Što se tiče migrantske krize, Dodik bi sve riješio deportacijama izbjeglica i ekonomskih migranata iz Bliskog istoka.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije