BiH

Dodik: Đukanoviću ne treba omogućiti političku pozornicu u Sarajevu

Dodik: Đukanoviću ne treba omogućiti političku pozornicu u Sarajevu
Foto: Vladimir Stojaković | Dodik: Đukanoviću ne treba omogućiti političku pozornicu u Sarajevu

BANJALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je protiv posjete Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore BiH, glasao, između ostalog i zbog zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske koji srpske predstavnike u institucijama BiH obavezuje da ne učestvuju u donošenju odluka dok se ne usvoji Zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH.

Dodik je na posebnoj sjednici NS RS koja se odnosi na izjave srpskog člana Predsjedništva BiH o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore i raspoređivanju Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH, rekao i to da bi protiv posjete Đukanovića bio i da nije bilo tih zaključaka.

On je istakao da se Đukanoviću ne treba omogućiti politička pozornica u Sarajevu kako bi eventualno govorio o situaciji u Crnoj Gori, i zakonu kojim se atakuje na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

"Moja želja je bila da se posjeta predsjednika Crne Gore odgodi. Ne vjerujem da postoji pravoslavac Srbin koji nema obavezu da poštuje snagu i molitveni karakter litija koje se održavaju od Trebinja do Banjaluke", rekao je Dodik ističući da posjeta treba da se odloži do smirivanja stanja u Crnoj Gori.

Govoreći o sporazumu sa FRONTEX-om koji je kao srpski član Predsjedništva BiH odbio na sjednici Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je taj sporazum štetan za BiH ali i za Republiku Srpsku jer isključuje MUP iz bilo kakvih aktivnosti.

"Mi smatramo da migranti koji su krajnju destinaciju odabrali kao Evropu, ne želimo da vidimo njihovo "parkiranje" u BiH. Ako angažujete FRONTEX granica bi bila daleko čvršća", rekao je Dodik dodajući da u tom sporazumu piše i da FRONTEX ne podliježe zakonima BiH i Republike Srpske, a im oprema ne podliježe carini itd...

Takođe, naglasio je da bi bilo pametno nastaviti razgovore sa FRONTEX i obezbjediti zaštitu za sve ali da je sadašnji sporazum sa FRONTEX manjkav.

"Mi ne odbijamo razgovore na tome, ali ne možemo da prihvatimo da MUP ne bude uključen. Prethodna struktura je izmanipulisala samu EU isključujući MUP iz angažovanja na granici", rekao je Dodik ističući da je jedan zaključak izglasan u Predsjedništvu da se taj Sporazum vrati na Savjet ministara BiH ali da se nakon toga, iz ko zna kojeg razloga, iz sjednice u sjednicu insistiralo na njegovom usvajanju.

"Treba jasno da kažemo da odbijamo sporazum ali i da smo spremni da razgovaramo o sporazumu uz garancije zaštite naših interesa", rekao je Dodik tražeći da se potvrde odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije