BiH

Dodik: Vratiti snagu Srpske u zajedničkim institucijama

Dodik: Vratiti snagu Srpske u zajedničkim institucijama
Foto: Srna | Dodik: Vratiti snagu Srpske u zajedničkim institucijama

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da u institucijama BiH hoće da vrati snagu Republici Srpskoj, navodeći da dosadašnja praksa u pogledu predstavljanja Republike na nivou BiH nije bila dobra i da se to mora promijeniti.

"To je ustavna stvar i u tom pogledu ponašaću se u skladu sa Ustavom", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je podsjetio da je zbog toga u Banjaluci razgovarao sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović i mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

"Našom stalnom sedmičnom koordinacijom biće promijenjenja dosadašnja praksa predstavljanja Srpske na nivou BiH i svi odgovorni ljudi, zavisno od teme, moraće sa našim institucijama proći sva pitanja. Ne može se desiti da nešto prođe u parlamentu BiH i Savjetu ministara, a da o tome ne znamo svi sve", naglasio je Dodik.

On je ponovio da ima jasan stav u politici i da je ne vodi s ciljem dodvoravanja bilo kome.

"Meni je isključivo stalo šta o mojoj politici kaže narod na izborima. U mandatu sam odgovoran narodu. Interes ovog naroda jeste očuvanje ustavne pozicije Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom", kaže Dodik.

On je podsjetio da je sadašnja situacija u BiH protivna ovom sporazumu.

"Ona je takva zato što je međunarodna zajednica, a pogotovo njen dio sa Zapada, podržao nasilje visokog predstavnika u mijenjanju propisa, gradeći BiH po nekom njihovom viđenju, a ne u skladu sa Ustavom. Zato smo došli do toga da sada imamo kao neku priču o građanskoj BiH, koje neće biti jer su identiteti važni", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, i u Evropi je na sceni vraćanje nacionalnog identiteta.

"Ako neko želi, a pogotovo građanske opcije, da nametnu dominaciju Bošnjaka kroz priču o građanskoj državi, onda će dovesti do stvaranja nacionalnih društava. To će biti Republika Srpska, BiH i Herceg-Bosna", smatra Dodik i dodaje da je u najvećem interesu Bošnjaka da drže balans u BiH koji je dat Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je ponovio da je politički sistem u BiH uspostavljen kao osnova za mir.

"Da nije bilo političkog sistema, nikada ne bi bio potpisan Dejtonski sporazum i zašto bi se mi odrekli prava dobijenih ovim sporazumom? Moramo vratiti sva naša izgubljena prava i to je uslov opstanka Srba u BiH", naveo je Dodik, koji je podsjetio da je Srpska priznata Ženevskim dogovorom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da je BiH za Srpsku "moranje".

"Nastaviću da se ponašam u skladu sa svojim bazičnim stavom, a niko ovdje ne smije očekivati da eliminiše bilo čiji identitet", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi sav nacionalni život proveli u borbi za slobodu i to nije mnogo različito od današnje situacije.

"U Prvom svjetskom ratu je poginulo 1.300.000 Srba, to je cijela Republika Srpska i zato nemam prava kao pripadnik srpskog naroda da tu činjenicu ignorišem. Poštujem i stradanja drugih naroda i ne bih volio da iko dođe u poziciju da ratuje, ali smatram legitimnim da se borim za naša politička prava", naglasio je Dodik.

Dodik se odriče dijela plate u korist studenata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučio je da dijelom plate stipendira studente.

Po 250 KM svakog mjeseca, trebalo bi da dobiju dva studenta iz socijalno ugroženih porodica sa istoka Srpske i po jedan student iz bošnjačke i hrvatske porodice.

- Јa ne idem tamo da se slikam, meni to ne treba. Ne treba mi ni plata i ne idem tamo da koristim privilegije. Moramo da imamo osjećaj odgovornosti u društvu - poručio je Dodik u emisiji Telering.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije