BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Za RS ovakav mehanizam koordinacije neprihvatljiv

Dodik: Za RS ovakav mehanizam koordinacije neprihvatljiv
Dodik: Za RS ovakav mehanizam koordinacije neprihvatljiv
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Savjet ministara nije imao nadležnosti da donese odluku o mehanizmu koordinacije, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS i dodao da odluka može biti prihvaćena samo ako je zajednička.

Rekao je da su za RS dvije ključne stvari neprihvatljive, odnosno da Savjet ministara ne može donositi odluke za nadležnosti koje nisu precizno date na nivo BiH, te da je neprihvatljivo da odluke donosi većina prisutnih na sastanku, preciziravši da nedolazak na sastanak može predstavljati legitimnu političku poruku.

"Ima još nešto malo vremena da to popravimo pa da to bude zajednička odluka svih, inače će EU shvatiti da je ovo što se desilo podvala”, rekao je Dodik i dodao da mu je drago što je aplikaciju podnio Dragan Čović, član Predsjedništva BiH za kojeg je rekao da radi najbolje od svih na nivou BiH.

Referendumom do odluke o NATO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpskoj važno kako će se Srbija odrediti prema članstvu u NATO savezu, ali da će, bez obzira na odluku Beograda, u Republici Srpskoj biti raspisan referendum o ulasku BiH u NATO.

"Kada bi Srbija krenula u tu vrstu priče, mi bismo ovdje svejedno raspisali referendum. Naravno da nam nije svejedno kako će se kretati Srbija u vezi sa tim pitanjem", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Podsjetivši da je NATO prije 20 godina bombardovao Srbe, Dodik je rekao da mnogi to smatraju jednim vidom miješanja u unutrašnji konflikt i priklanjanje NATO-a na jednu stranu.

"Kada dođe vrijeme izaći ću sa jasnim stavom o tome. NATO je važna, jaka i moćna organizacija i treba dobro odmjeriti na koji način da se taj proces odvija, ali ljudima se ne može isključiti mogućnost da odlučuju o tome. Ja nisam taj, niti elita u Republici Srpskoj hoće da o tome odlučuje", poručio je Dodik.

Ukoliko narod ima negativnu percepciju prema NATO, kaže Dodik, neće se kretati ka NATO-u i onda neko u tom savezu treba da odgovori zašto su bombardovali Srbe prije 20 godina i dobili ono što su dobili.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 19. februara Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO.

Skupština Srbije ratifikovala je 12. februara Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO, kao i privilegije koje sleduju diplomatama prema Bečkoj konvenciji.

Zakon o saradnji sa NATO izazvao je oštre polemike koje traju već danima. Sporazum pripadnicima NATO saveza omogućava i da sa Vojskom Srbije razmjenjuju povjerljive informacije i opremu.

Na Sporazum je reagovala i zvanična Moskva koja je poručila da očekuja da Srbija ostane vojno neutralna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije