BiH

Dodik: Zakazaćemo referendum o smjeni Vučurevića

Dodik: Zakazaćemo referendum o smjeni Vučurevića
Dodik: Zakazaćemo referendum o smjeni Vučurevića

TREBINJE - SNSD pokrenuće inicijativu za smjenu gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, saopštio je prilikom današnje posjete Trebinju Milorad Dodik, lider te stranke i predsjednik RS.

"Ova akcija počinje danas i treba da dovede do toga da 7. oktobra naredne godine, na dan izbora, u Trebinju bude raspisan referendum za Vučurevićevu smjenu, a mi ćemo učiniti sve da dokažemo nesposobnost ljudi koji upravljaju ovom lokalnom zajednicom, na čemu su, u stvari, oni sami učinili dosta, pa mi ne treba ni da se trudimo, jer mu se ništa bolje ne može desiti već da bude smijenjen", objasnio je Dodik.

On tvrdi da skupštinska većina u Trebinju nije učinila ništa da napravi neko javno dobro, već, kako kaže, samo štetu, pa je u tome kontekstu inicijativu i nazvao, ne političkom, već "borbom za Trebinje", onakvo Trebinje kakvo je ranije bilo, čisto, srdačno i otvoreno za sve ljude.

 On je političke promjene u Trebinju nazavo promjenama nagore, a ne nabolje, što, kako kaže, govori o jednoj nekonsolidovanoj strukturi vlasti koja se upustila u vlastita obračunavanja.

Svjestan da je, kako kaže, uoči izbora možda više rađeno na promociji kandidata za odbornike nego za gradonačelnika, Dodik kaže da se ne može zaboraviti činjenica da SNSD u Trebinju ima veći broj odbornika nego vladajuća stranačka struktura.

 Vučurević je najavu referenduma nazvao glupošću o kojoj, kako kaže, Dodik može samo da sanja, ali je zato on sam zaprijetio drugim referendumom koji će biti raspisan odmah početkom naredne godine.

To je, objašnjava on, referendum građana Trebinja o raspolaganju prirodnim resursima svoga grada i istočne Hercegovine, odnosno, o sopstvenom korištenju resursa i korištenju raspodjele sredstava iz dobiti od električne energije.

SNSD JE DRŽAVOTVORNA PARTIJA U SRPSKOJ

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik istakao da je SNSD državotvorna partija u Republici Srpskoj i da nema namjeru da napusti tu politiku bez obzira na galamu SDS-a.

"SNSD je najodgovornija partija u Srpskoj, a što se tiče SDS-a bio sam naivan kada sam mislio da sa njima možemo da radimo na pitanjima bitnim za Republiku Srpsku", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Trebinju.

Na pitanje da prokomentariše izjavu poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Darka Banjca da "ratifikacija ugovora BiH sa Hrvatskom o graničnim prelazima, za koju je glasao SNSD, pokazuje da će građani platiti cijenu sporazuma lidera SNSD-a Milorada Dodika sa bošnjačkim strankama", Dodik je rekao da je granični prelaz priča koja je bila vezana za Evropsku uniju.

"SDS je samo radio po pitanju svojih kadrovskih postavljenja i ničega drugog, dok je SNSD od 2006. do 2010. godine koncipirao sve važne politike i proveo ih na nivou BiH", istakao je Dodik.

Navodeći da je SDS na nivou BiH upola manji od SNSD-a, Dodik je istakao da je politika SNSD-a uvijek bila da poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te da će tako nastaviti i ubuduće.

"Šta kaže taj neki poslanik iz SDS-a mene ne zanima. Nikada nisam ni čuo za njega. Ko je on? Kada je sjedio na mjestima na kojima sam ja bio? Kada je bio u Butmiru?", upitao je Dodik, naglasivši da nije prepotentan, već samo poštuje ono što je uradio, a čega je bilo mnogo.

On je istakao da je, za razliku od Banjca, bio na Butmiru kada se lomila priča o tome koje za Republiku Srpsku, ko je za Dejton.

"Butmir je mjesto gdje je trebalo izdržati i proći mnoge procese, gdje su nas zatvorili u vojnu bazu i tražili promjene Ustava. Ja sam rekao tada da ne može, a ne on. Nikada nisam ni čuo za tog poslanika SDS-a, koji bi sada da priča o politici i ja bi trebalo nekom perifernom, kvazipolitičaru da odgovaram. Ja sam za njega Ajferov toranj što se toga tiče", istakao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Komentarišući izgradnju mosta na Pelješcu i činjenicu da Hrvatska počinje sa aktivnostima bez obzira šta kaže BiH, Dodik je rekao da je taj sporazum potpisao Alija Izetbegović, koji nije bio predstavnik Srpske i niko iz Srpske niti je dao, niti će dati saglasnost za to.

"Republika Srpska vodi jasnu politiku u okviru BiH i ona je danas jedan od najvažnijih faktora odlučivanja u BiH, bez kojeg se ne može donijeti nijedna odluka", konstatovao je Dodik. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije