BiH

Dodik danas sa Putinom

Dodik danas sa Putinom
Foto: Arhivska fotografija | Dodik danas sa Putinom

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske, koji učestvuje u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, danas će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

On je juče izjavio je da će tokom boravka u Sankt Peterburgu nastojati da ojača zainteresovanost ruskih investitora za ulaganja u Srpsku i najavio da će se sastati i sa gubernatorom Georgijem Poltavčenkom.

Predsjednik Srpske rekao je da je forum, kojem prisustvuje 12. put, prilika da se sretne sa važnim ljudima iz sfere privrede, bankarstva i politike.

"Drago mi je da ću se i ovom prilikom sastati sa predsjednikom Putinom, prema njegovom zvaničnom protokolu, u petak poslijepodne, pri čemu ćemo nastaviti razgovore o našoj saradnji. Upoznaću ga o aktuelnoj situaciji i zahvaliti za razumijevanje i podršku Dejtonskom sporazumu", naglasio je Dodik, prenijela je RTRS pozivajući se na Srnu.

Dodik je istakao da će predsjedniku Ruske Federacije prenijeti opredjeljenje Srpske o vojnoj neutralnosti, pri čemu će istaći relevantnu Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja podrazumijeva da za nju nijedan vojni savez nije prihvatljiv.

"Razgovaraćemo i o regionalnoj situaciji i nekim globalnim pitanjima. Obzirom da je Rusija jedan od najvažanijih svjetskih igrača na međunarodnoj sceni, veoma je važno čuti Putinove ocjene o mnogim pitanjima iz savremenog svijeta koji je u dosta nesređenom stanju", poričio je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da bi na sastanku trebalo da bude riječi i o mogućnosti proširenja saradnje, te da će ponoviti stav Republike Srpske o neprihvatanju da se Rusiji uvedu sankcije, bez obzira što je drugi dio BiH, pod pritiskom Zapada, to htio.

Dodik je najavio da će sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom razgovarati o konkretnim projektima, te podsjetio da je ranije razgovarano o projektima iz oblasti zdravstva i kulture.

Današnju plenarnu sjednicu Međunarodnog ekonomskog foruma otvoriće predsjednik Rusije, Vladimir Putin, zajedno sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije