BiH

Dodik i Koč o ekonomskoj saradnji dvije zemlje

Dodik i Koč o ekonomskoj saradnji dvije zemlje
Foto: Srna | Dodik i Koč o ekonomskoj saradnji dvije zemlje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Turske Halduna Koča, a dominantna tema sastanka bila je ekonomska saradnja dvije zemlje.

Dodik i Koč posebno su se osvrnuli na potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i prednostima koje bi taj sporazum donio, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su saglasili da je neophodno intenzivirati saradnju i u oblasti infrastrukture i izrazili spremnost da se započeti ili planirani projekti što prije realizuju.

Estonija zainteresovana da pomogne BiH na putu ka EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Estonije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Kristi Karelson, koja je potvrdila zainteresovanost Estonije da pomogne BiH na putu ka EU.

Dodik je tokom susreta sa Karelsonovom istakao značaj dobre bilateralne saradnje sa Estonijom, posebno kroz njenu ulogu punopravne članice EU, te iskazao zahvalnost za dosadašnju podršku Estonije na putu BiH ka EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva naglasio je važnost intenzivnije saradnje u oblastima poput ekonomije, privrede, turizma, kulture, obrazovanja, te u informaciono-tehnološkom sektoru, a izrazio je i uvjerenje da će iskustva Estonije pomoći BiH u pogledu perspektive pridruživanja EU.

Dodik je informisao Karelsonovu o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, procesu uspostavljanja vlasti, te o reformskim procesima.

Karelsonova je rekla da će na obostranu korist raditi na unapređenju bilateralnih odnosa, te razvijati saradnju u svim područjima od interesa za BiH i Estoniju.

Ona je naglasila da će integrisanje BiH u EU dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje, navodi se u saopštenju

Dodik i Ponomarjev

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet i cilj BiH, te informisao novoimenovanog ambasadora Bjelorusije za BiH Aleksandra Ponomarjeva, koji mu je predao akreditivno pismo, o političkoj situaciji u BiH.

Na sastanku u Sarajevu rečeno je da bilateralni odnosi nisu opterećeni otvorenim pitanjima i da postoji obostrana spremnost za njihovo unapređenje, sa posebnom zainteresovanošću za poboljšanje privredne, kulturne, obrazovne, te saradnje u oblastima turizma i sporta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik i Ponomarjev razgovarali su o potrebi jačanja saradnje i razmjeni posjeta na svim nivoima, te ugovornog regulisanja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ponomarjev je izrazio uvjerenje da će tokom svog mandata biti posvećen jačanju ukupne bilateralne saradnje dvije zemlje, te prenio poziv predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka Predsjedništvu BiH za prisustvo otvaranju drugih Evropskih igara u Minsku, navodi se u saopštenju.

Dodik je poželio uspješnu misiju novoimenovanom ambasadoru Bjelorusije za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije