BiH

Dodik i Konaković: Ne slažemo se o mnogim stvarima, ali moramo razgovarati

Dodik i Konaković: Ne slažemo se o mnogim stvarima, ali moramo razgovarati
Foto: Dražan Pozderović | Dodik i Konaković: Ne slažemo se o mnogim stvarima, ali moramo razgovarati

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka sa Elmedinom Konakovićem, ministrom spoljnih poslova BiH rekao je da je osnovni princip saradnje da se redovno konsultujemo o svakom otvorenom pitanju i da se dođe do koncezusa i dogovora.

"Biće pitanja koja su na nekom političkom nivou prave razdor. Nema potrebe da to potenciramo kao glavnu crtu odnosa i naša linija mora biti saradnja po svim pitanjima", rekao je Dodik.

On je rekao da će poslati ekipu pravnika te da će ministar obezbjediti svoju ekipu da se napravi mehanizam da ne dolazi do zastoja ili da iz ovog ili onog razloga neko nešto zaustavi.

"Razgovarali smo o pozicioniranju u samom ministarstvu. Dobra prksa bila je da prva tri mjesta u ambasadama treba da budu iz tri naroda i to treba vratiti. To neće biti lako odmah. Mislim da imamo dobro razumijevanje", rekao je Dodik dodajući da je Predsjedništvo BiH ključno za spoljnu politiku ali i da je uloga ministra velika.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne prihvata sankcije Rusiji te da i pored toga što kolege, misleći na koalicione partnere, misle drugačije,  te da Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće davati zeleno svjetlo za to.

Takođe, Dodik je rekao da se intervencionizam međunarodne zajednice mora smanjiti te da je to jedini način da zemlja napravi korak ka stabilizaciji.

"Mnoge stvari nismo uspjeli da rješimo zato što međunarodni intervencionisti nisu imali rješenja koja su ustavna", rekao je Dodik naglašavajući da je Konakovića upoznao da Kristijan Šmit nikad neće biti priznat od Republike Srpske kao visoki predstavnik.

Govoreći o projektu Buk Bijela, Dodik je rekao da je Bakir Izetbegović i SDA to problematizovali te da će Konaković brzo ići u posjetu Srbiji i da će to biti jedna od tema razgovora.

Odgovarajući na pitanje da li je Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora kandidat za direktora UIO, Dodik je rekao da još nije donesena odluka ali da je Tegeltija svakako jedan od najstručnijih ljudi za tu poziciju.

Konaković je rekao da će često komunicirati sa Dodikom i sa ostalima na političkoj sceni ističući da ima mnogo otvorenih pitanja.

"Željka Cvijanović i ja smo poslali različita mišljenja u neke insitucije ali o tome smo razgovrali. Svjesni razlika koje postoje, stvari mogu normalno funkcionisati", rekao je Konaković ističući da u ovoj zemlji, uvažavajući ustavne nadležnosti, projekti moraju biti pokrenuti.

Rekao je da spoljni poslovi nisu lična stvar te da je to stvar odnosa BiH u regionu te da bez obzira na to što nemamo iste stavove, da je jako puno onih o kojima imamo iste stavove.

"Nisam ni znao da su napravljene jednonacionalne ambasade u BiH moram reći da mi to ne godi. Često ću dolaziti u Banjaluku i evo da to bude neki novi put i početak", rekao je Konaković ističući da ne može da shvati da nekemo ne odgovara što se razgovara.

Takođe, rekao je da se dogovaraju i posjete Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sa željom da se razgovara oko važnih stvari i da se zauizmaju zajednički stavovi.

Za razliku od Dodika, Konaković je rekao da je za ukidanje viza državljanima Rusije i da nema problema da to jasno kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije