BiH

Dodik i Mićić idu zajedno na izbore

Dodik i Mićić idu zajedno na izbore
Foto: N.N. | Dodik i Mićić idu zajedno na izbore

BANJALUKA, BIJELJINA - Koalicioni sporazum između SNSD-a i Miće Mićića (SDS), gradonačelnika Bijeljine, postignut je i prema njemu će on biti kandidat za pomenutu funkciju ispred široke koalicije koju predvodi SNSD na oktobarskim lokalnim izborima ove godine.

Ovo je u petak potvrdio Milorad Dodik, lider SNSD-a, nakon sjednice Izvšnog komiteta te stranke. On je na konferenciji za novinare pokazao sporazum koji je, kako je rekao, Mićić već potpisao, te da je Radovan Višković, kao potpredsjednik stranke, zadužen da potpiše taj sporazum i obezbijedi operativnu razradu te saradnje.

U koalicionom ugovoru, kako saznaju "Nezavisne", navodi se da će Mićić na funkciji gradonačelnika ostati do završetka izbornog ciklusa u oktobru. Takođe, on će biti kandidat za gradonačelnika Bijeljine široke koalicije koju predvodi SNSD na predstojećim lokalnim izborima. SNSD će, prema tom sporazumu, predložiti kandidate za zamjenika gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada Bijeljine.

"Ovaj sporazum definiše da će za dvije godine, po principu rotacije, funkciju gradonačelnika preuzeti kadar SNSD-a (najvjerovatnije zamjenik gradonačelnika), a SDS će preuzeti funkcije zamjenika gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada. Ovaj princip rotacije će se održavati i u narednim izbornim procesima", navodi se u ugovoru.

Izbor direktora javnih firmi i ustanova vršiće se, kako se navodi u ugovoru, međusobnim usaglašavanjem, a stranke su saglasne da će razmatrati poslovanje svih preduzeća i o smjenama organa upravljanja odlučivati nakon tog procesa. Takođe, raspodjela funkcija načelnika odjeljenja i direkotora javnih preduzeća i ustanova će se utvrditi posebnim koaliconim sporazumom u dogovoru stranaka na lokalnom nivou na osnovu rezultata oktobarskih izbora.

"Ovaj ugovor podrazumijeva i mogućnost koalicionog sporazuma na opštim izborima 2022. godine, uz saglasnost rukovodstva stranke", stoji u ovom ugovoru.

Predmet ugovora je i stvaranje političkog ambijenta i formiranja organa vlasti na lokalnom nivou, čime bi se uspješno i bez prepreka realizovali kapitalni razvojni projekti i programi u Bijeljini u skladu sa strateškim opredjeljenjem. Poseban akcenat biće stavljen, kako se navodi u ugovoru, na realizaciju projekta izgradnje auto-puta Beograd - Bijeljina - Banjaluka, izgradnju sistema za zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od katastrofa (drinski nasip), izmještanje autobuske stanice na novu lokaciju, izgradnju sistema za navodnjavanje, izgradnju studentskog doma, regulisanje zemljišta i izgradnju višenamjenske sportske dvorane, podršku "Vodovodu i kanalizaciji" u regulisanju kreditnih obaveza prema EBRD, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja (izgradnja infrastrukture u Industrijskoj zoni 2 i 4), završetak izgradnje Centra za borbu protiv elementarnih nepogoda i upravljanje rizicima (Vatrogasni dom), gasifikaciju Bijeljine i regulisanje statusa preduzeća "Grad". Ugovor će, kako se navodi, stupiti na snagu danom potpisivanja i biće realizovan na prvoj sjednici Skupštine grada.

"Radujemo se saradnji na tom planu", rekao je Dodik, koji vjeruje da će Bijeljina biti dodatno stabilizovana i da će konekcija s institucijama RS biti korisna za njene građane.

"Ovdje SNSD pokazuje privrženost jedinstvenom djelovanju na prostoru RS sa svim faktorima koji žele tu saradnju", istakao je Dodik.

Mićić je poručio da je najvažniji dio koalicionog sporazuma koji je Dodik najavio 12 projekata, od kojih zavisi budućnost i razvoj Semberije.

"Sve ostalo je podređeno tim projektima, uključujući i personalna pitanja", objavio je Mićić na zvaničnom Facebook profilu. On je najavio da će tražiti izjašnjavanje organa SDS-a o tom dokumentu.

"Koalicioni sporazum za naredne izbore smo mi predložili i zato je najvažniji dio njegovog nacrta 12 projekata od kojih zavisi budućnost i razvoj Semberije", navodi se u Mićićevoj objavi.

Njegov stranački šef Mirko Šarović rekao da će SDS imati kandidata za gradonačelnika Bijeljine.

"On mora da bude 100 posto SDS-ov", naglasi je Šarović i dodao da svaki kandidat za gradonačelnika mora jasno da se distancira od politike Dodika.

"Mi u Bijeljini idemo kao i dosad pobjednički i da se suprotstavimo politici koju predstavlja Dodik", istakao je Šarović i isključio mogućnost koalicije sa Dodikom i SNSD-om.

"To je jasna poruka svim članovima SDS-a. Vlast i koaliciju na lokalnom nivou treba da gradimo s partnerima, a ne sa strankom koja otvoreno želi da uništi SDS, što je predsjednik SNSD-a u više navrata ponovio", rekao je Šarović.

Podrška kandidatu za gradonačelnika

Čelnici gradskih odbora SNSD-a i Ujedinjene Srpske u Bijeljini sastali su se u petak kako bi pripremili sporazum o usaglašenom političkom djelovanju i podršci zajedničkom kandidatu za predstojeće lokalne izbore.

Nedeljko Ćorić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, rekao je da je Ujedinjena Srpska četvrta gradska organizacija iz postojeće skupštinske većine na nivou RS s kojom će njegova stranka potpisati koalicioni sporazum.

Milan Trninić, predsjednik Gradskog odbora US-a, kaže da je ovo sastanak političkih istomišljenika koji imaju istu političku viziju, kako za RS, tako i za Bijeljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije