BiH

Dodik i d' Hop: EU spoljnopolitički cilj BiH

Dodik i d' Hop: EU spoljnopolitički cilj BiH
Foto: N.N. | Dodik i d' Hop: EU spoljnopolitički cilj BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Belgije za BiH Žislanom d` Hopom da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet i cilj BiH.

Tokom susreta u Sarajevu istaknuta je potreba nastavka sprovođenja reformi i obaveza koje su pred BiH u procesu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik je obavijestio D` Hopa da je BiH u procesu finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

On je informisao belgijskog ambasadora o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituisanja vlasti.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećim izborima za Evropski parlament i refleksijama izbora na dalja politička i društvena kretanja u zemljama EU.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi BiH i Belgije dobri sa više od 25 godina diplomatske saradnje i da nema otvorenih pitanja.

Ocijenjeno je da treba intenzivirati saradnju u oblastima ekonomije i kulture.

Naglašen je značaj razmjene posjeta na svim nivoima i održavanja dinamike susreta u kontekstu daljeg unapređenja odnosa i saradnje dvije zemlje.

Dodik je zahvalio za kontinuiranu podršku koju Belgija pruža BiH, posebno u interesu kandidature BiH za članicu EU.

Ambasador Belgije je tokom predaje akreditivnih pisama potvrdio nastavak podrške BiH na integracionom i reformskom putu, uz neophodnost ispunjavanja uslova i izrazio uvjerenje da će misiju posvetiti saradnji u daljem jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije