BiH

Dodik od danas u Sankt Peterburgu

Dodik od danas u Sankt Peterburgu
Foto: Arhiva | Dodik od danas u Sankt Peterburgu

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik započeće danas posjetu Sankt Peterburgu tokom koje će učestvovati na Ekonomskom forumu, a razgovaraće i sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom.

Dodik je uoči posjete Sankt Peterburgu izjavio da će nastojati da ojača zainteresovanost ruskih investitora za ulaganja u Srpsku, jer se ruska strana uvijek pokazala kao dobar partner, te najavio da će se sastati sa Putinom i Poltavčenkom.

Predsjednik Srpske je rekao da je Ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Putina, prilika da se sretne sa važnim ljudima iz sfere privrede, bankarstva i politike, i podsjetio da mu je ovo 12. put da prisustvuje ovoj značajnoj manifestaciji.

"Drago mi je da ću se i ovom prilikom sastati sa predsjednikom Putinom, prema njegovom zvaničnom protokolu, sutra poslijepodne, pri čemu ćemo nastaviti razgovore o našoj saradnji. Biće riječi o ekonomskim, kulturnim i drugim pitanjima. Upoznaću ga o aktuelnoj situaciji i zahvaliti za razumijevanje i podršku Dejtonskom sporazumu, stabilizaciji i međunarodnom pravu", naglasio je Dodik u izjavi Srni.

On je istakao da će predsjedniku Ruske Federacije prenijeti opredjeljenje Srpske o vojnoj neutralnosti pri čemu će istaći relevantnu odluku Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja podrazumijeva da za nju nijedan vojni savez nije prihvatljiv.

"Razgovaraćemo i o regionalnoj situaciji i nekim globalnim pitanjima. S obzirom da je Rusija jedan od najvažanijih svjetskih igrača na međunarodnoj sceni, veoma je važno čuti Putinove ocjene o mnogim pitanjima iz savremenog svijeta koji je u dosta nesređenom stanju", dodao je Dodik.

On je naveo da bi na sastanku trebalo da bude riječi i o mogućnosti proširenja saradnje. "Ponovo ću potencirati naš stav da Republika Srpska nije prihvatila da se Rusiji uvedu sankcije, bez obzira što je drugi dio BiH, pod pritiskom Zapada, to htio", pojasnio je Dodik.

Navodeći da je prije tri sedmice u Sankt Peterburgu održana prezentacija Republike Srpske, Dodik je rekao da će ovom prilikom zahvaliti rukovodstvu tog grada na dobrom osjećaju za partnerstvo sa Srpskom koji imaju i grade godinama.

Dodik je najavio da će sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom razgovarati o konkretnim projektima, te podsjetio da je ranije razgovarano o projektima iz oblasti zdravstva i kulture.

Međunarodni ekonomski forum, jedna od najprestižnijih poslovnih manifestacija, koji počinje danas u Sankt Peterburgu, do subote, 26. maja okupiće rekordnih 15.000 gostiju i učesnika iz više od 100 zemalja.

Plenarnu sjednicu Međunarodnog ekonomskog foruma otvoriće predsjednik Rusije Vladimir Putin zajedno sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Osim predsjednika država i vlada, na Ekonomskom forumu učestvovaće brojni predstavnici diplomatskog kora, finansijske i akademske elite, i poslovne zajednice iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije