BiH

Dodik pisao predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava

Dodik pisao predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava
Foto: Arhiva | Dodik pisao predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava

​ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava Linosu Aleksanderu Sicilijanosu u kojem ga obavještava da nije upoznat sa njegovom namjerom da kandiduje Angeliku Nusberger na mjesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako Član 6 tačka 1a Ustava BiH nalaže da predsjednik Evropskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH "nakon konsultacija sa Predsjedništvom".

"Željko Komšić, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije me obavijestio o Vašem pismu od 18. novembra 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtjevu da se, u skladu sa Ustavom BiH, konsultujete sa Predsjedništvom BiH u vezi sa Vašim izborom kandidata", naglasio je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da ga Komšić nije obavijestio ni o svom pismu koje je uputio predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Sicilijanosu 20. decembra prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konsultacije sa ostala dva člana Predsjedništva u skladu sa Ustavom.

"Gospodin Komšić se nikada nije konsultovao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, sa gospodinom Šefikom DŽaferovićem, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH i Ustavom BiH", naveo je Dodik u pismu Sicilijanosu.

Neinformišući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsjedništva, Dodik je konstatovao da je Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcionisanje Predsjedništva BiH.

"Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsjedništvo BiH nikada formalno nije izjasnilo o Vašem prijedlogu", istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije