BiH

Dodik posjetio Milju Zečević, majku tri ubijena sina

Dodik posjetio Milju Zečević, majku tri ubijena sina
Foto: Arhiv | Dodik posjetio Milju Zečević, majku tri ubijena sina

BROD - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas u selu Sijekovac kod Broda Milju Zečević, čija su tri sina i supruga na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.

Majku Milju Zečević posjetili su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Prethodno su brojne delegacije položile vijence kod spomen-ploče u Sijekovcu za 46 srpskih civila - žena, djece i staraca koje su prije 27 godina zvjerski ubile regularne vojne snage Hrvatske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz takozvane RBiH tokom 1992. godine izvršile su stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević (17), a najstarija Vaso Zečević (77).

U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije