BiH

Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu
Foto: Dražan Pozderović | Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Objavio je to portal Capital, kojem su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka potvrdili da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske zaprimili jednu prijavu.

"Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS", naveli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, a javlja Capital.

Podsjetimo, vlast u Srpskoj usvojila je sporne izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, uprkos protivljenju velikog dijela stručne javnosti, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, kako domaćih, tako i međunarodnih, te mnogih drugih.

Ujedinjene nacije (UN) u BiH, Misija OEBS-a u BiH, Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu i Evropska unija u BiH su ranije poručili da su izuzetno zabrinuti zbog činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske ponovo kriminalizovala klevetu.

Nedavno su advokati Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić predali Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu kojom traže pokretanje ocjene ustavnosti Krivičnog zakonika RS, tačnije članova 208a i 208b, a kojim se kao krivična djela definišu kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Obrazlažući podnesenu inicijativu, advokat Jokić je kazao da su u njoj navedene sve povrede odredaba Ustava Republike Srpske, te da su pokušali da što detaljnije objasne zašto su izmjene i dopune Krivičnog zakonika protivne ustavu.

Iz Evropske federacije novinara su stava da povratak klevete u krivično zakonodavstvo Srpske predstavlja potez koji će se vrlo loše odraziti na slobodan rad novinara i novinarki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije