BiH

Pratite nas na Google news

Dodik sa novim ambasadorom Rusije: Nema otvorenih pitanja, nastaviti saradnju

Dodik sa novim ambasadorom Rusije: Nema otvorenih pitanja, nastaviti saradnju
Foto: Predsjednistvo BiH | Dodik sa novoimenovanim ambasadorom Rusije: Nema otvorenih pitanja, nastaviti saradnju
N.N.

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova

Dodik i Kalabuhov pozdravili su dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju između dvije zemlje.

Istaknuto je da nema otvorenih pitanja i izražena nada da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist. Posebno je istaknuto da ima prostora za unapređenje ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje.

Dodik je informisao ambasadora Kalabuhova o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, a bilo je riječi i o problemu ilegalnih migranata u BiH.

Oni su ukazali na neophodnost dosljednog poštovanja Dejtonskog sporazuma i saglasili se da je neophodno zatvoriti OHR kako bi se omogućilo domaćim vlastima i političarima da preuzmu potpunu odgovornost odlučivanja.

Ambasador Rusije je istakao da Ruska Federacija dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i dva entiteta BiH. 

Takođe, ambasador je kazao da Ruska Federacija smatra Bosnu i Hercegovinu važnim političkim, trgovinskim i ekonomskim partnerom i dodao da dvije zemlje ujedinjuju zajednička historija, kulturna i duhovna bliskost.

Tokom susreta spomenuta je i nedavna posjeta Bosni i Hercegovini ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, a koja svjedoči dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Dodik je ovom prilikom zamolio je ambasadora Kalabuhova da prenese iskrene i srdačne pozdrave predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je izrazio nadu da će dosadašnja izuzetno dobra saradnja biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova, kojem je poželio uspjeh u radu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije