BiH

Dodik traži izmještanje ambasade, Komšić priznanje Kosova

Dodik traži izmještanje ambasade, Komšić priznanje Kosova
Foto: N. Uglješa | Dodik traži izmještanje ambasade, Komšić priznanje Kosova

SARAJEVO, MOSTAR - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, uputio je zahtjev da se na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH uvrsti premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, a kao odgovor na njegovu inicijativu Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, zatražio je da se sutra održi vanredna sjednica na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

Dodikov zahtjev je da se sjednica održi sutra u 11 sati, dok je Komšić zatražio da se o njegovom zahtjevu raspravlja 15 minuta prije.

Dodik je danas novinarima u Mostaru rekao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara SAD Metju Palmer već obaviješten o njegovoj inicijativi za izmještanje Ambasade.

"Bez obzira na to šta Džaferović priča, moraće da zakazaže sjednicu Predsjedništva.

Vjerujem da će to uraditi. Vidim da oni imaju neke inicijative i ja nisam protiv njih šta god bilo, ali na sjednici će se o tome odlučivati", rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On smatra da to ne treba da bude tabu tema.

 Dodik je rekao da Palmer nije dugo dolazio u posjetu BiH i da će doći da se upozna sa situacijom u BiH.

"Reći ću mu da smatramo da treba da dobijemo uslove za fer i poštene izbore u Mostaru i da opstrukcija koja je poznata odranije treba biti otklonjena jer od tih izbora zavisi situacija u ovome gradu", istakao je Dodik i poručio da bi premještanje Ambasade u Jerusalim značilo i za Izrael i SAD.

"Ako predsjednik SAD Donald Tramp na tome insistira, onda kako se može direktnija stvar dobiti od mene", rekao je ranije Dodik.

Komšić je ocijenio da Dodik, prema njegovim riječima, na ovaj način želi da prikrije sukob sa američkom administracijom, te da "o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije