BiH

Dodik u Milića Gaju: Antifašizam vlasništvo Srba

Dodik u Milića Gaju: Antifašizam vlasništvo Srba
Foto: Ilustracija | Dodik u Milića Gaju: Antifašizam vlasništvo Srba

KOZARSKA DUBICA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je antifašizam vlasništvo Srba na ovim prostorima, jer je činjenica da su na mjestima gdje su Srbi bili apsolutna većina pokretani ustanci protiv fašizma.

"Srpski narod je dao nesumnjiv doprinos civilizacijskoj pobjedi Evrope i naroda koji su se našli pred najezdom fašizma i istrebljenja po nacionalnoj i vjerskoj osnovi", rekao je Dodik novinarima u Milića Gaju kod Kozarske Dubice, gdje je danas obilježen Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine.

On je naglasio da je srpski narod bio na meti njemačkih okupatora i tadašnje nezavisne ustaške države u kojoj je državni projekat bio istrebljenje Srba sa ovih prostora.

"Srbi su, naravno, reagovali tako što su ovdje u slobodarskoj Kozari i Milića Gaju digli ustanak protiv okupatora i istrebljenja, a nedaleko, lokacija Jasenovca, govori najbolje koliko je ovaj narod ovdje stradao", dodao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Kozarska Dubica kao opština izgubila polovinu svog stanovništva i bila jedna od najstradalnijih opština u bivšoj Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu.

U obraćanju poštovaocima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) na tradicionalnom narodnom zborovanju u Milića Gaju, Dodik je naglasio da komunistička vlast u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji nije vratila narodu Potkozarja za žrtvu koju je dao, te da je taj kraj ostao pasivan, dok su razvijana druga mjesta koja su bila više na strani okupatora.

"To govori o tome da mi savremenici i današnja vlast moramo da ostanemo privrženi idejama antifašizma, jer je antifašizam nešto što je naše, mjesto gdje se svrstavamo uz slobodarske narode Evrope", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su se drugi narodi pridružili antifašističkom pokretu tek krajem 1944. godine, kada je bilo jasno ko će pobijediti u tom ratu.

Dodik je rekao da na dan sjećanja na ustanak protiv fašizma - 27. juli voli da dođe u Milića Gaj da se identifikuje sa slavnim danima, kada su se naši preci pobunili protiv okupatora i osvojili slobodu, koja je ključna riječ naroda Kozare.

Predsjednik Srpske dodao je da su Srbi donosili slobodu drugim narodima u bivšoj Jugoslaviji i naglasio da je Republika Srpska garancija za slobodu, te da vjera u Srpsku u budućnosti mora da jača.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić podsjetio je da je ustanak protiv fašizma počeo napadom na žandarmerijsku stanicu u Knežici pod vođstvom legendarnog doktora Mladena Stojanovića, te da je odgovor okupatora i ustaške vlasti na taj ustanak bio surov.

On je dodao da potomci učesnika NOR-a i svi ljudi sa ovog područja ne smiju zaboraviti čuvenu Bitku na Kozari i poželio da narod tog kraja živi u miru i slobodi.

Reljić je poručio da mlade treba učiti o istoriji, da bi znali koračati u budućnosti.

U okviru obilježavanja Dana ustanka protiv fašizma 1941. godine položeni su vijenci na partizanskom groblju u Knežici kod Kozarske Dubice./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije