BiH

Pratite nas na Google news

Dodik zatražio posebnu sjednicu NS RS o Đukanovićevoj posjeti BiH

Dodik zatražio posebnu sjednicu NS RS o Đukanovićevoj posjeti BiH
Foto: Arhiva | Dodik zatražio posebnu sjednicu NS RS o Đukanovićevoj posjeti BiH
N.N.

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poslao je u kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića zahtjev za održavanje posebne sjednice republičkog parlamenta na kojoj bi bila razmatrana njegova izjava o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"U dopisu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o Izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Nj.E. Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020 godine, broj 01-50-1-476-2/20, bez konsenzusa usvojenog na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske", navodi se u saopštenju narodne skupštine Republike Srpske.

Dodaje se da je Dodik takođe zatražio da poslanici na posebnoj sjednici razmatraju Izjavu srpskog člana Predsjedništva o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez konsenzusa usvojene na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

"Srpski član Predsjedništva BiH je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave. Po Ustavu BiH, član V. 2. d) Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH. Ukoliko u roku od 10 dana od dana prosljeđivanja Izjave Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom večinom potvrdi Izjavu, osporena Odluka i Zaključak ne stupaju na snagu", navodi se u saopštenju NS RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije