BiH

Dodik zbog Ukrajine napustio sjednicu Predsjedništva

Dodik zbog Ukrajine napustio sjednicu Predsjedništva
Foto: Arhiva/Ilustracija | Dodik zbog Ukrajine napustio sjednicu Predsjedništva

SARAJEVO – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, napustio je sjednicu Predsjedništva BiH nakon što su druga dva člana Predsjedništva odbili njegov prijedlog da se na dnevni red stavi tema o Ukrajini.

Naime, kako saznajemo, Dodik je zatražio da BiH bude neutralna, što su Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, odbili.

Dodik je rekao da će sutra posjetiti ukrajinsku zajednicu u Prnjavoru sa kojom će razgovarati o tome da u Republiku Srpsku dođe značajan broj djece iz oblasti odakle potiču ljudi.

"Sutra ćemo razgovarati o tome da ta djeca dođu u Republiku Srpsku u školu i pružićemo svu logistiku za to. Takođe, Republika Srpska organizovaće prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu i to ću dogovarati sutra sa predstavnicima ukrajinske zajednice iz Prnjavora", rekao je Dodik.

On je dodao da "razumije histerju zapadnih partnera po ovim pitanjima".

"Važno je za Bošnjake, Srbe i Hrvate da ostanemo izvan toga i bilo bi ispravno da zauzmemo stav o neutralnosti. Ne svrstavam se ni na jednu stranu ni Ukrajine ni Rusije, ali sada postaje jasno zašto su 2014. godine pokušali da prodaju oružje Ukrajini", kazao je on.

Dodik je rekao i da je jedini način da se nastavi raditi je da se poštuje Poslovnik o radu.

"Ovako smo napravili ozbiljnu krizu. Ruši se Ustav, a oni koji ruše Ustav, ruše i zemlju", naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je Dodik na današnjoj sjednici tražio raspravu u vezi sa ukrajinskom krizom, pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države.

"Prema proceduri, taj prijedlog je stavljen na glasanje, Dodik je glasao za, Džaferović i ja ne. To je bio povod da Dodik održi govor u kojem je iznio neke političke stavove za koje mislim da ne stoje", rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, Dodik je predložio izmjene zakona o Centralnoj banci, kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, bez prijedloga bilo kakvih zaključaka i materijala.

On smatra da Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom Federacijom i da je dalji cilj destabilizacija BiH. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je da je Dodik došao na današnju sjednicu Predsjedništva BiH s ciljem da se sjednica ne održi.

"Time je htio okriviti mene i Komšića za neodržavanje sjednice, jer ozbiljni članovi Predsjedništva na vrijeme predlažu nove tačke dnevnog reda i ponude odgovarajući materijale", pojasnio je on.

Kako kaže BiH već ima stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu.

"Oko toga nema nikakve dileme. BiH postupa po tim stavovima i nije neutralna ona je uz cijeli civilizirani svijet i tako će to i ostati. To su odluke bh. institucija", pojasnio je Džaferović.

Kako je rekao Dodik je na samoj sjednici predložio drugu tačku dnevnog reda koja se ticala rasprave o stanju u Ukrajini i zauzimanja stava BiH spram te situacije, a Džaferović smatra da je to bio pokušaj da se on i Komšić uvuku u raspravu oko nečega što je BiH ranije riješila.

Džaferović kaže da su nešto više od sat vremena prije početka sjednice dobili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci BiH, što je poznata Dodikova priča vezana za angažman rezervi Centralne banke, a to je ponuđeno bez bilo kakvih analiza.

"Ne može Predsjedništvo BiH odlučivati o tako važnim stvarima na osnovu prijedloga zakona koji ima jednu stranicu teksta i jednu stranicu obrazloženja i koji se ponudi sat i pol ili dva prije sjednice Predsjedništva BiH", dodao je Džaferović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije