BiH

Dom naroda BiH dao "zeleno svjetlo" za oba prijedloga zakona o krivičnom postupku

Dom naroda BiH dao "zeleno svjetlo" za oba prijedloga zakona o krivičnom postupku
Foto: Arhivska fotografija | Dom naroda BiH dao "zeleno svjetlo" za oba prijedloga zakona o krivičnom postupku
Srna

SARAJEVO- Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu u prvom čitanju podržao dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku - Kluba delegata hrvatskog naroda i onaj koji je predložio bošnjački delegat Halid Genjac.

O navedenim zakonskim prijedlozima nije bilo rasprave, niti su ih predlagači obrazlagali.

Prijedlog hrvatskih delegata identičan je prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koji nije dobio podršku Savjeta ministara.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša pojasnio je ranije da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH na apelaciju tadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto u kojoj su pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ proglašene neustavnim, uz ocjenu da se krše ljudska prava.

Prijedlog izmjena ovog zakona sličan je prijedlogu koji je u Predstavničkom domu predložio poslanik SDA Amir Fazlić, ali je suštinska razlika u obuhvatu primjene zakona, a praktično to bi značilo da se izmjenama zakona definišu samo krivična djela koje tretira Krivični zakon BiH, ali ne i krivični zakoni entiteta.

Genjčevim prijedlogom propisana je detaljanija procedura davanja imuniteta svjedoku.

Ustavni sud BiH je na sjednici 31. maja konstatovao da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila odluke ovog suda o ocjenama ustavnosti odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o OBA, te odredio dalji način njihovog izvršenja tako što će osporene odredbe biti primjenjivane u skladu sa standardima sadržanim u ranije donesenim odlukama ocjene ustavnosti, te u skladu sa opštim standardima ljudskih prava i sloboda iz Ustava BiH i Evropske konvencije i praksom Ustavnog suda i Evropskog suda u oblasti na koje se te osporene odredbe odnose.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je da se BiH neće naći u pravnom vakuumu s obzirom na to da je ova poruka Ustavnog suda upućena stručnim institucijama koje primjenjuju ove odredbe.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije