BiH

Srpski delegati protiv imenovanja generala

Srpski delegati protiv imenovanja generala
Foto: Arhivska fotografija | Dom naroda BiH nije potvrdio odluku Predsjedništva o imenovanju generala

SARAJEVO - Dom naroda BiH danas nije potvrdio odluku Predsjedništva BiH o imenovanju profesionalnih vojnih lica na generalska mjesta u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama (OS) BiH.

Delegati iz reda srpskog naroda glasali su protiv ove odluke, a zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić ranije se usprotivio što će generala Dragana Vukovića (53), koji ide u penziju, zamijeniti dvije godine stariji Zoran Dunović (55).

Zajednička komisija ranije nije podržala odluku Predsjedništva BiH o imenovanju profesionalnih vojnih lica na generalska mjesta zbog nedostatka podrške članova iz srpskog naroda. Od četiri člana Komisije, sjednici je prisustvovao samo Darko Babalj (SDS), koji je bio protiv ove odluke, zbog čega ona nije usvojena.

Predsjedništvo BiH je nedavno potvrdilo novi trinaesteročlani generalski kor. U njega su imenovana petorica novih visokih oficira, a petorica odlaze u penziju, među kojima je i Anto Jeleč, koji je u posljednjem mandatu bio načelnik Glavnog štaba OS BiH. Njegov nasljednik na toj poziciji je Senad Mašović. Za njegovog zamjenika zaduženoga za operacije predložen je Ivica Jerkić, a Gojko Knežević postavljen je na dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse. Prema odluci Predsjedništva BiH, Radovan Ilić postavlja se na dužnost komandanta Operativnog štaba OS BiH. Kenan Dautović imenovan je za zamjenika komandanta Operativnog štaba zaduženog za operacije. Drugi zamjenik u Operativnom štabu zadužen za resurse je Tomo Kolenda. Marko Stojčić ostaje u još jednom mandatu u generalskom koru, sada na poziciji komandanta Štaba za potporu OS BiH. Zoran Dunović predložen je za zamjenika komandanta u Štabu zadužen za operacije, a Rusmir Mrković zadužen je za resurse. Zdravko Rezo imenovan je za komandanta 4. pješadijske brigade OS BiH, za komandanta 5. pješadijske brigade postavljen je Emir Kliko, a Radovan Jović za komandanta 6. pješadijske brigade. Mirsad Ahmić postavljen je odlukom Predsjedništva na dužnost glavnog inspektora pri Ministarstvu odbrane. Gotovo svi oficiri koji su imenovani učestvovali su u ratu i imali su visoke pozicije. Tako je među generale svrstan i Rusmir Mrković, komandant Specijalne policijske jedinice "Laste", a među generalima je najviše onih koji su zanat pekli u zloglasnoj 7. muslimanskoj brigadi u čijem su sastavu bili i mudžahedini. Mašović je bio njezin komandant, a Dautović pomoćnik komandanta vojne obavještajne službe.

Delagati su juče odlučili da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora, ide u redovnu proceduru. Tako su juče većinom odlučili delegati u Domu naroda, a za hitnu proceduru po kojoj bi bio razmatran ovaj prijedlog bili su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, te hrvatski delegat Martin Raguž (HDZ 1990) i njegov srpski kolega Darko Babalj (SDS). Predstavnički dom BiH uputio je ranije zahtjev Domu naroda da ovaj zakon bude razmatran po hitnom postupku. U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Mario Karamatić, hrvatski delegat, rekao je da je priča o izmjenama ovog zakona završena.

"BiH je zahvaljujući opstrukciji bošnjačkih stranaka ušla u nezapamćenu krizu", tvrdi Karamatić.

Dom naroda odlučio je juče i da Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH ne razmatra po hitnoj proceduri, nego po skraćenom postupku. Ovim izmjenama, koje su u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, propisana je detaljnija procedura davanja imuniteta svjedoku.

Čović: BiH neće upasti u krizu

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je kasno za izmjene Izbornog zakona BiH, ali je naglasio da BiH neće upasti u krizu.

"O Izbornom zakonu dugo smo pričali, pune dvije godine, i nitko nije želio podržati tu priču. Danas je kasno za izmjenu, ali o Izbornom zakonu trebamo pričati i da vrlo jasno naglasimo da BiH ne smije upasti u krizu. Ja vas uvjeravam da ona neće upasti u krizu ni do izbora, a osobito ne nakon njih", kazao je Čović novinarima u Vitezu na otvaranju Konzulata Republike Hrvatske.

Kako je kazao, pobjednici predstojećih opštih izbora napraviće vlast vrlo brzo, možda brže nego ikad dosad.

"Evo, to je moja poruka svim spekulantima koji žele svaki moj pogled, svaki moj mig obrvom, pretvoriti u neki događaj. Ja ne znam kako oni iščitavaju neverbalne ključeve koje šaljem, ali ću im vrlo jasno reći da ne brinu za hrvatski narod središnje Bosne i BiH", kazao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije