BiH

Dom naroda BiH sa dnevnog reda skinuo dva Prijedloga izmjena zakona o krivičnom postupku

Dom naroda BiH sa dnevnog reda skinuo dva Prijedloga izmjena zakona o krivičnom postupku
Foto: Arhivska fotografija | Dom naroda BiH sa dnevnog reda skinuo dva Prijedloga izmjena zakona o krivičnom postupku

SARAJEVO - Dom naroda BiH počeo je zasjedanje, a sa dnenvog reda su skinuta dva Prijedloga izmjena zakona o krivičnom postupku zbog toga što je Ustavno-pravna komisija ovog doma tražila da se produži amandmanska faza.

Na dnevnom redu je samo zahtjev Predstavničkog doma BiH da se po hitnom postupku razmotri Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH.

Na dnevnom redu je i Informacija Vijeća ministara o sprovođenju Plana hitnih mjera i realizovanju aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU te pregledu situacije u vezi sa migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti. Delegati bi trebalo da raspravljaju o Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2018. godinu, u kojem su date ocjene o tome gdje se BiH trenutno nalazi kada je riječ o ulasku u EU.

Mario Karamatić, hrvatski delgat predložio da se uputi čestitka sportistima u BiH i inostranstvu. Halid Genjac, bošnjački delegat zatražio je da se na dnevni red stavi osuda sramnih poruka koje je povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“ uputila Vjerica Radeta, poslanik u Skupštini, tražio je da se usvoji zaključak da Dom naroda osuđuje sramnu izjavu i poziva Skupštinu Srbije da se ogradi od stavova Radete i da se ona razrješi funkcije zamjenice predsjednice Skupštine Srbije.

Sredoje Nović, predsjedavjaući Kluba delegata srpskog naroda u ovom domu tražio je pet minuta pauze.

Sredoje Novićm predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH rekao da je klub srpskog naroda jedinstven i ne može podržati ni jednan prijedlog.

Genjac je rekao da nema namjeru da ovo pitanje učini bolnijim i težim. “Nemam pretenzije da dajem lekciju nekome niti mi to radimo, ali mislim da možemo poslati poruku parlamentu sa kojima imamo saradnju, da ih pozovemo da se izvine. Ne vidimo kako bi se mogla odvijati saradnja sa Skupštinom Srbije kad ima takvo rukovodstvo, naveo je Genjac.

“Spremni smo da razgovaramo i da se usaglasimo oko zaključka, a mislim da bi bilo odobro da Dom naroda osudi takve riječi”, rekao je Genjac.

Ognjen Tadić , zamjenik predsjedavajućeg ovog doma kazao je da se ne shvati da mi pozivamo Srbiju da prihvati krivicu za ono što je jedan poslanik pisao na tviteru.

Tadić smatra da treba pričekati i vidjet kako će se izjasniti Skupština Srbije. Pozvao je Genjca da povuče inicijativu i da ubuduće zajednički rade na zaključcima.

Mario Karamatić, hrvatski delegat nije odustao od svog zahtjeva da se upute čestitke srebrenim odbojkašima BiH i susjedima Hrvatskoj i Srbiji, Putinu na uspješno organizovanom Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

Ljilja Zovko, hrvatksi delegat kazala je da iz ove kuće ne treba slati otrov, nego lijek.

Moramo surađivati i uvažavati jedni druge i pozivam da povučete prijedloge, kazala je Zovko.

Delegati u Domu naroda nisu podržali prijedlog Maria Karamatića da se čestita srebrenim odbojkašima Hrvatskoj i Srbiji na uspješnim sportskim rezultatima, jer nije bilo entitetske većine.

Prijedlog da se osudi izjava Vjerice Radete i od Skupštine Srbije zatraži da je razrješi dužnosti nije prošao jer nije bilo entitetske većine.

Inače delegati su usvojili  dnenvi red  sjendice koju je predložio Kolegij ovog doma.

U toku rasprave o Zahtjevu Predstavničkog doma BiH da se po hitnom postupku Izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku Kolegij je nakon petominutne pauze predložio da se ovaj prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Delegati su odbili hitnu proceduru ovog prijedloga i odlučili da ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku ide u parlamentanru proceduru po skračenom postupku.

Delegati u Domu naroda BiH usvojili su u prvom čitanju Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH.

O Prijedlogu zakona Državne agencije za istrage i zaštitu delegati Vijeća minsitara BiH, odnosno resornog ministarstva su odlučili ne raspravljati jer nije bilo predlagača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije