BiH

Dom naroda odlučuje o Zakonu o krivičnom postupku

Dom naroda odlučuje o Zakonu o krivičnom postupku
Foto: N.N. | Dom naroda odlučuje o Zakonu o krivičnom postupku
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - U Sarajevu je u toku sjednica Doma naroda na kojoj bi delegati trebalo da donesu odluku u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, čije je usvajanje potrebno radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Rasprava o Izvještaju Evropske komiisje o BiH  bila je burna. Mario Karamatić, hrvatski delegat kazao je da  mu je drago što je izvještaj Evropske komisije potvrdio ono što on u ovom domu godinama govori, a to je da  BiH nije na pravi način kznila 323 osobe koje su otišle na strana ratišta iz BiH, da u  ladicama sudova i tužilaštava stoje prijave o korupciji i krivčne prijave protiv nekih ministara u Vijeću ministara BiH.

Sredoje Nović, srpski delegat  rekao je da se čini da je Evrospka komisija dobro detektovala probleme u BiH, a to je vladajuća koalicija u BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da treba do kraja čitati izvještaj kada se govori o osjetljivim i značjanim temama poput terorizma.

"Što se tiče migranata BiH jer ratificirala sporazum sa većinom zemalja, a tiče se reamisije, te da BiH do sada izvršila reamisiju  za preko 800 migranata koji su odgovarajući način vraćeni u  susjedne zemlje", kazao je  Zvizdić.

Odgovarajući na konstataciju Novića da je Evropska komisija detektovala problem i da je to vladajuća koalicija, Zvizdić je rekao da ga to čudi od čovjeka koji je bio u sastavu prošlog Vijeća ministara.

Delegati se nisu izjašnjavali o izvještaju Evropske komisije.

U drugom čitanju delegati će se izjašnjavati o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac, a u koji su ugrađeni amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Kada je riječ o imunitetu svjedoka, jednim od amandmana on se ograničava i ne može se dati za ona krivična djela za koja je propisana kazna zatvora od 10 godina i više, odnosno za najteža krivična djela.

Postizanje dogovora o amandmanima trebalo bi da odblokira višemjesečni zastoj u Domu naroda u vezi sa usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH.

U prvom čitanju pred delegatima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali bi izjašnjavanje o njemu trebalo da bude samo formalnost ako Dom naroda podrži u drugom čitanju zakonski prijedlog sa usaglašenim amandmanima.

Usvajanjem u Domu naroda usaglašenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku ne bi bila okončana procedura njegovog donošenja, jer je potrebno da ga usvoji i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Na izmjenama ovog zakona insistira i međunarodna zajednica, koja traži da on bude usklađen sa evropskim standardima.

U toku su odgovori na delegatska pitanja.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije