BiH

Doniranu opremu ne mogu da koriste jer nemaju para za PDV

Doniranu opremu ne mogu da koriste jer nemaju para za PDV
Foto: N.N. | Doniranu opremu ne mogu da koriste jer nemaju para za PDV

BANJALUKA - Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH još prošle godine od Evropske komisije BiH dobila je tri kompleta opreme za forenzičke istrage, međutim ona još nije u funkciji jer Agencija nema para da za opremu plati PDV.

Po projektu "Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi HBRN incidenta", koji je započeo 2017. godine, po jedan komplet opreme trebalo je da dobiju MUP RS, MUP FBiH i sama agencija.

"Kroz ovaj projekat Agencija dobija vrlo bitnu opremu u vrijednosti od 141.310 evra, za koju je potrebno platiti PDV od oko 47.000 KM. Kako Agencija nema sredstava u budžetu da bi platila navedeni iznos PDV-a, obratila se svim institucijama nadležnim za odlučivanje i davanje mišljenja, ali nije dobila pozitivan odgovor. Imajući u vidu gore navedeno vrlo je izvjesno da će Agencija ostati bez donirane opreme", navodi se u informaciji o dostignutom nivou i perspektivama razvoja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, koja bi trebalo da se nađe na jednoj od sjednica Savjeta ministara BiH.

Damjana Ostojić, portparol Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, objašnjava za "Nezavisne" da je problem u tome što je tokom cijele ove godine bilo privremeno finansiranje, te da Agencija nije imala novac da plati potrebni PDV, ali da se nada da će u najskorije vrijeme taj problem biti riješen.

"Desilo se nešto na šta mi ne možemo da utičemo i nadamo se da će u skorije vrijeme to biti riješeno. Radi se o tri kompleta opreme: od zaštitne opreme za lice mjesta i za zaštitu od kontaminacije, pa do forenzičke opreme za uzimanje tragova", rekla je Ostojićeva.

Donirana oprema koja još nije u upotrebi podrazumijeva stvari neophodne za forenzičke uviđaje koji se odnose, između ostalog, i na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da ako je međunarodnim ugovorom predviđeno da nešto bude oslobođeno PDV-a, postoji procedura za to i kada se ispoštuje - PDV ne treba plaćati.

"Ako nema međunarodnog ugovora o tome da se neka donacija i oprema oslobađaju PDV-a, onda jednostavno ne postoji mogućnost da se ne plati PDV i UIO tu ništa ne može uraditi", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Pored problema sa doniranom opremom, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH ima problem sa sve većim obimom posla, odnosno manjkom radnika i u narednom periodu će, kao i ranije, podnositi zahtjeve za odobravanje novog zapošljavanja stručnog kadra. U Agenciji ističu da se posao koji obavljaju kontinuirano povećava i navode da je u 2014. godini u Agenciju pristiglo 75 naredbi, a s istim brojem osoba koje rade na poslovima vještačenja u 2019. godini u Agenciju je stiglo 365 naredbi za vještačenje, koje su i obimnijeg i komplikovanijeg sadržaja za vještačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije