BiH

Dragan Čavić: Ovo nigdje na svijetu ne postoji

Dragan Čavić: Ovo nigdje na svijetu ne postoji
Foto: RTRS | Dragan Čavić: Ovo nigdje na svijetu ne postoji

BANJALUKA - U očekivanju odluke Suda u Sarajevu da li će predmet protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika biti prebačen u Banjaluku, iz Republike Srpske se nižu reagovanja u kojima se ističe namjera da se ovim procesom direktno priprema eliminacija ljudi iz političkog života.

To je rekao bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, gostujući u Jutarnjom programu RTRS.

"Cilj ovog postupka je da se pravnim sredstvima kompenzuju odluke bivših visokih predstavnika koji su bile brutalne. To je brutalna sila ispoljena koja nije viđena od srednjeg vijeka. Nakaradan postupak kojim žele srušiti Dodika", rekao je Čavić.

Osvrnuo se i na rad visokih predstavnika u BiH.

"Suvišni političari iz Evrope dolaze sa svim svojim frustracijama i postavljaju se za visoke predstavnike u BiH", naveo je Čavić.

Čavić kaže da nije siguran da li će se Kristijan Šmit pojaviti na suđenju Miloradu Dodiku. "Ne mogu da pogađam, ali ako je hrabar trebao bi da se pojavi u sudu. Ovo nigdje na svijetu ne postoji. Čitav niz kriznih područja imate širom svijeta, ali ovakvog uplitanja u unutrašnja pitanje jedne države nigdje. Imali ste rat u Avganistanu, i kada je pokušano da se nametne visoki predstavnik, tadašnji predsjednik države rekao je: 'Ako dođe, biće ubijen'. I niz drugih primjera imate, ali ta funkcija uspostavljena je samo u BiH", naveo je Čavić.

Dodiku i Lukiću se sudi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Pravni tim Dodika je tražio da se suđenje Dodiku i Lukiću izmjesti u nadležni sud Banjaluke, jer smatraju da Šmit, neki ministri i neki ambasadori nisu poštovali prezumciju nevinosti i da su svojim izjavama posljednjih meseci kontaminirali cijeli proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije