BiH

Počela rasprava o setu zakona o akcizama nakon niza pauza, poslanici i dalje pitaju ko je predlagač

Počela rasprava o setu zakona o akcizama nakon niza pauza, poslanici i dalje pitaju ko je predlagač
Foto: N.N. | Drama u Predstavničkom domu oko akciza

SARAJEVO – Raspravom Jasmina Emrića iz A-SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH počela je rasprava o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o akcizama.

Prema Emrićevim riječima, zahtjev Doma naroda nije u skladu sa poslovnikom, jer nisu ispunjeni uslovi za hitni postupak i riječ je o prijedlogu zakona koji su suviše ozbiljni da ne mogu biti razmotreni u jednom čitanju. 

"Radi se o složenom zakonu koji će imati nepredvidiv uticaj na privredni i ekonomski život u BiH", rekao je Emrić i dodao da shodno važnosti i složenosti predloženih izmjena set zakona o akcizama treba uputiti u redovnu proceduru. 

On je rekao da predloženi zakoni ne ispunjavaju ni uslove propisane jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. 

"Nemamo analizu postojećeg stanja, nigdje nije navedena procijenjena dobit, ništa", istakao je Emrić. 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto prije početka rasprave o setu zakona o akcizama rasprave je ograničila na pet minuta, umjesto poslovnikom predviđenih 10 minuta, zbog čega je prekinula Emrića u izlaganju. 

Na to su reagovali Senad Šepić iz Nezavisnog bloka i Maja Gasal Vražalica, ocijenivši da se radi o kršenju procedura i prava poslanika. 

Oni su ponovili zahtjev da se razjasni ko je predlagač ovih zakona - Savjet ministara, koji ih je utvrdio i uputio u parlamentarnu proceduru, ili Dom naroda, koji ih je prvi usvojio. 

Šepić je tražio da se neko pojavi pred poslanicima kao predlagač seta zakona. 

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković zatražio je odgovor da li su i zamjenici Borjane Krišto, kako je propisano Poslovnikom, dali saglasnost na ograničavanje rasprava, ističući da predsjedavajući nema pravo to uraditi samostalno. 

Odgovorio je zamjenik predsjedavajućeg Mladen Bosić ističući da nije bilo konsultacija o skraćivanju procedura. 

On je dodao da postoji nepoštovanje među članovima Kolegijuma, navodeći kao primjer i to da mu Krišto nije dala riječ prilikom rasprave o dnevnom redu. 

"Takav odnos nisam očekivao jer je parlament mjesto gdje se priča, gdje treba da se razmijene stavovi, ali ovo što smo večeras vidjeli je političko nasilje među ljudima koji treba da sarađuju", rekao je Bosić. 

On je dodao da se ovakva pitanja rješavaju minimumom konsenzusa. 

"Ovo je važna stvar koja će ostaviti posljedice na odnose u parlamentu", zaključio je Bosić. 

Niz pauza

Podsjetimo, sjednica Predstavničkog doma prekidana je nizom pauza koje su redom tražili klubovi poslanika DF-a, SDS-a, SDP-a i Nezavisnog bloka.

Na jednoj od pauza zasjedala je i Komisija za finansije i budžet koja je dala negativno mišljenje Prijedlogu seta zakona zakona o akcizama.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a rekla je da je Komisija upravo oborila ovaj set zakona.

"Komisija za finansije i budžet sa pet glasova upravo oborila Zakon o akcizama čiji je predlagač Savjet ministara. Sad je jasna muljaža sa hitnom procedurom", navela je Pandurevićeva na Twitteru.

Pet članova Komisije za finansije i budžet zatražilo je hitnu sjednicu kako bi raspravljali o setu zakona o akcizama koje je u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputilo Vijeće ministara. Zahtjev za hitnu sjednicu Komisije su potpisali Nenad Lalić, Aleksandra Pandurević, Salko Sokolović, Damir Bećirović i Jasmin Emrić.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul iz HDZ-a odbio je da sazove sjednicu i da predsjedava, pa je to učinio Salko Sokolović iz "Nezavisnog blok" koji je zamjenik predsjedavajućeg Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije