BiH

Drinić: Da li će biti ugrožen rad domaćih termoelektrana?

Drinić: Da li će biti ugrožen rad domaćih termoelektrana?
Foto: Dražan Pozderović | Drinić: Da li će biti ugrožen rad domaćih termoelektrana?

BANJALUKA – Narodni poslanik Nebojša Drinić (PDP) tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske upitao je resornog ministru Petra Đokiću da rad domaćih termoelektana moga bi da bude ugrožen, jer Evropska unija planira u bliskoj budućnosti, tačnije do 2025. godine, da uvede izuzetno skupe takse po osnovu emisije ugljen dioksida (CO2) za izvoz električne energije.

"Ima li Vlada RS plan uspostavljanja internog sistema obračuna taksi po osnovu emisije ugljen dioksida za električnu energiju, kako bi novac prikupljen na ovaj način ostao kod nas i eventualno bio usmjeren za domaće ekološke projekte", upitao je Drinić.

Prema njegovim riječima plaćanje skupih ekoloških taksi Evropskoj uniji moglo bi ugroziti poslovanje naših termoelektrana.

"Nadamo se da ste svjesni mogućih posljedica", rekao je Drinić.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva odgovorio je da Vlada Republike Srpske aktivno radi na ovom pitanju.

"Aktivni smo po ovom pitanju. I ranije smo obaveze koje proizilaze iz međunarodnih aktivnosti vrlo dosljedno primjenjivali. Mnogo smo zakona donijeli. U vrijeme kada je došlo do poremećaja na evropskom energetskom tržištu, usljed rata u Ukrajini, mnoge zemlje su morale da se prilagođavaju novim okolnostima. Njemačka je na primjer vratila u pogon već ugašene termoelektrane. Mi sigurno nećemo donijeti nikakvu odluku koja će da šteti Republici Srpskoj ili da stvaramo obaveze prije nego što bude moralo", kazao je je Đokić, uz napomenu da se svaki novi trošak prenosi na potrošače.

Naime, Drinić je podsjetio  da su građani u Republici Srpskoj veoma često plaćali nepromišljene poteze u oblasti energetike.

"Spor Slovenije protiv rudnika i termoelektrane Ugljevik koštaće nas ukupno 245 miliona maraka, plus 1/3 proizvedene električne energije RITE Ugljevik ide Sloveniji, po povoljnijim cijenama", kazao je Drinić.

On je podsjetio da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske 15. decembra 2022. godine donijela Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom, po kategorijama potrošnje i grupama kupaca, koju je nedavno osporio Ustavni sud Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije