BiH

Drugi talas anketiranja domaćinstava od 17. februara do 9. marta

Drugi talas anketiranja domaćinstava od 17. februara do 9. marta
Foto: Ilustracija | Drugi talas anketiranja domaćinstava od 17. februara do 9. marta

BANJALUKA - Od ponedjeljka, 17. februara, do 9. marta u BiH će biti sprovođen drugi talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka.

Anketiranje će sprovoditi Zavod za statistiku Republike Srpske, Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku.

Ova aktivnost traje tri godine, sprovodi se u 12 talasa, odnosno kvartala, a realizuje se kroz projekat "Podrška statističkom sistemu BiH za pripremu glavnog okvira za uzorak", saopšteno je iz Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Izrada glavnog okvira uzorka je od izuzetnog značaja za statističke institucije jer služi kao osnova za anketna istraživanja kao što su anketa o radnoj snazi, potrošnji domaćinstava, navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Upitnik sadrži 13 pitanja, i to o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, o statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Umjesto upitnika na papiru, ovlašteni anketari koristiće laptope sa instaliranom aplikacijom, pomoću koje će unositi podatke i dostavljati statističkim institucijama na dnevnoj bazi, pojašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.

Anketiranje na teritoriji Republike Srpske vršiće ovlašteni anketari koji će imati akreditacije Zavoda za statistiku Republike Srpske, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije