BiH

Državna služba useljava 1. maja?

Državna služba useljava 1. maja?
Državna služba useljava 1. maja?

SARAJEVO - Prvi maj ove godine novi je predviđeni rok do kojeg bi Služba za zajedničke poslove institucija BiH sa svim svojim uposlenicima trebalo da useli u zgradu Predsjedništva države i preuzme sve logističke poslove.

Naime, nakon posljednje sjednice Vijeća ministara BiH, koje je Službi naredilo hitno preuzimanje svih poslova i stavljanje u rad restorana za potrebe članova Predsjedništva, proteklih dana ništa se značajno nije desilo. Federalna služba sa dijelom uposlenika i dalje servisira potrebe kolektivnog šefa države, ali samo u dijelu koji se odnosi na tople i hladne napitke, osnovno čišćenje kabineta i osiguranje. Bakiru Izetbegoviću, Nebojši Radmanoviću i Željku Komšiću, članovima Predsjedništva BiH, tople obroke i dalje dopremaju vozilima iz obližnjeg restorana Parlamenta FBiH.

Siniši Perkoviću, direktoru državne službe, jasno je kakva je odluka donesena te da je njihov prvobitni zahtjev za odobravanje oko tri miliona KM odbijen. No, on podsjeća da je riječ o 13.500 kvadrata prostora u koji treba da useli sa 65 ljudi, gotovo 30 manje nego što ih je imala federalna služba.

"Nama su sredstva neophodna, mjesečno 199.000 KM za sve potrebe i plaće uposlenika, i tako puta osam mjeseci, do kraja godine. Pošto su prošla četiri mjeseca, 800.000 KM za te namjene već je otpalo", naglašava Perković, koji je na ovu temu održao sastanak s generalnim sekretarom Predsjedništva BiH.

Za Davorina Koraća, direktora federalne službe, uputa Vijeća ministara je jasna te on podsjeća da je državnoj službi naloženo da odmah počne pružati usluge ugostiteljstva i čišćenja u objektu Predsjedništva.

"Međutim, oni još nisu ušli i moja služba i dalje radi kako radi. Dakle, pružamo usluge čišćenja i osiguravamo tople i hladne napitke za članove Predsjedništva BiH, predsjednicu Ustavnog suda i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i za predsjednika i potpredsjednike Federacije", ističe Korać, navodeći da je u punoj funkciji i služba obezbjeđenja.

On je potvrdio da će predsjednik i potredsjednici FBiH iz objekta Predsjedništva biti iseljeni sigurno do kraja ljeta, najkasnije do općih izbora u BiH. Međutim, nije mogao potvrditi na koju lokaciju, a u opticaju je njih pet.

"To sigurno neće biti bivša zgrada američke ambasade, kako se spekuliralo, ni zgrada 'Uniprometa'. Mogu potvrditi da će to biti prostor u užem centru grada i reprezentativnog karaktera", rekao je Korać.

Podsjećamo, ova krajnje neobična situacija nastala je nakon što je odlučeno da se federalna služba iseli iz zgrade Predsjedništva, kojom je godinama gazdovala, a državna useli. U međuvremenu, federalna služba je iselila s većinom ljudi u novi prostor, zgradu "Uniprometa", ali državna još nikad nije uselila jer zahtijeva dodatna finansijska sredstva.

Uskoro useljenje i u "zgradu stranaka"

Već je urađena rekonstrukcija krova u objektu u Titovoj 9, preko puta zgrade Predsjedništva BiH, poznatoj kao "zgrada stranaka", jer su u njoj godinama "stanovale" neke političke partije sa sjedištem u Sarajevu.

Nakon što je izdejstvovan njihov izlazak (izuzev GDS-a, koji je prostor u kojem je bio uspio uknjižiti na sebe), plan Službe za zajedničke poslove institucija BiH je da u ovaj objekat, nakon potpune rekonstrukcije, usele neke državne institucije, koje godinama papreno plaćaju kiriju i zakup.

Perković vjeruje da će se useljenje desiti do kraja godine, a novi stanari će, između ostalih, biti: Ured za žalbe, Agencija za zaštitu bilja, Ured za veterinarstvo, ali i dio Ministarstva finansija i trezora BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije