BiH

Duple fotelje ima 10 funkcionera

Duple fotelje ima 10 funkcionera
Foto: Pexels/Dinielle De Veyra | Duple fotelje ima 10 funkcionera

SARAJEVO - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" skreće pažnju javnosti, Interresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva, kao i svim donosiocima odluka na to da u BiH ne postoje zakonski mehanizmi koji bi spriječili obavljanje tzv. "duplih funkcija" što, kako ističu, često dovodi do klasičnog sukoba interesa.

"Duple funkcije" predstavljaju situaciju gdje kandidat ili kandidatkinja na izborima za određeni zakonodavni organ bivaju izabrani u taj organ, dok istovremeno nastavljaju obavljati ranije dobijenu, odnosno imenovanu funkciju u izvršnoj vlasti i to u pravilu iz prethodnog izbornog mandata, saopšteno je iz Koalicije.

Ističu da su uvidom u podatke koji su dostavljeni na zahtjev ili su dostupni javnosti došli do broja od 10 nosilaca "duplih funkcija", a to su: Aljoša Čampara koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i ministar unutrašnjih poslova FBiH, Marinko Čavara,  zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Federacije BiH, Šemsudin Dedić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te Zora Dujmović, zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i ministarka kulture i sporta FBiH. 

Takođe, "duple funkcije" obavljaju i Edita Đapo, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ministarka okoliša i turizma FBiH, Melika Mahmutbegović, zastupnica u Parlamentu FBiH i potpredsjednica FBiH, Josip Martić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i ministar prostornog uređenja FBiH, Jelka Miličević, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i ministarka finansija FBiH, te Edin Ramić, poslanik u Narodnoj skupštini (NS) RS i ministar raseljenih lica i izbjeglica FBiH. Na desetom mjestu te liste našao se  Ajdin Teletović, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.

Koalicija "Pod lupom" dodaje da se pismeno obratila navedenim institucijama da potvrde da ove osobe obavljaju navedene funkcije, te dobila pismene odgovore većine institucija da one zaista i obavljaju navedene funkcije, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije