BiH

Duraković - Hadžiomerović:SBB uz narod i radničku klasu

Duraković - Hadžiomerović:SBB uz narod i radničku klasu
Duraković - Hadžiomerović:SBB uz narod i radničku klasu

Sarajevo - U Predstavničkom domu Parlamenta BiH odvija se žestoka rasprava o Prijedlogu Zakona o radu FbiH. Poslanica SBB-a Jasna Duraković - Hadžiomerović istakla je da je klub SBB uz narod i radničku klasu.

21:00 U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nastavlja se žučna rasprava o Prijedlogu Zakona o radu FBiH

20:46 S obzirom da je više poslanika uputilo kritike prema Dennisu Gratzu uz tvrdnje da je on famozni 50 glas za Zakon o radu, dok su neki sve ovo povezivali sa poznatom aferom „papak“ u RS-u, on je istakao:

"Naš je cilj bio dati doprinos poboljšanju ovog zakona. Ja sam spreman rizikovati sa svojim političkim rejtingom radi dugoročnog boljitka. Spreman sam biti taj famozni 50 glas i trpiti napade. Ja ne znam kakva vi iskustva ovdje imate, meni je ovo prvi mandat. Ja se danas ne crvenim zbog sebe, nego zbog cijele situacije i medijske hajke između nas koji podržavamo zakon i onih s druge strane".

19:42 Poslanica SBB-a Jasna Duraković - Hadžiomerović rekla je da ovaj klub ne želi biti kočnica u radu institucije.

"Mi smo uz narod i radničku klasu. Protiv smo se ovakvom načinu nametanja zakona o radu po hitnom postupku. To je krajnje sramotno jer ga nismo imali mogućnost analizirati", rekla je ona.

18:35  Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH, u svom obraćanju istakao je kako Zakon o radu ruši prava radnika i vodi ka siromaštvu i robovlasničkom položaja.

Bajramović je istakao:

“Vlada ima moć, poslodavci novac! Mi imamo dušu, radnike i članove i borit ćemo se za naša prava i dalje. Reforma preko leđa radnika i onih koji imaju 370 KM neće ići! Vi glasajte radite šta hoćete, mi nećemo dozvoliti da nas više srušite, da uništite naša radnička prava”

On je istakao da su radnici  juče istakli svoje negodovanje na ovaj Zakon, kao i na socijalni dijalog i dolazak ovog zakona na zastupničke klupe.

“Sindikat je tražio da se za sedam dana pomjere pregovori, jer je pet naših članova bilo odsutno. Poslodavci i Vlada na to pristali, te je Novalić uzeo pod ruku i odnio ovaj Zakon u proceduru. Mi imamo 26 amandmana, a žurba se pravi nekakva. Morate znati da se protiv ovog što vi usvajate jučer pobunilo 12.000 radnika koji su rekli šta žele. Ono nisu bili nehljebi, ono su bili radnici. Slijedi dalja borba, vi radite šta hoćete, ali do kad? Bit ćemo svjedoci šta će se desiti za godinu dana” poručio je Bajramović.

On je poručio da dostojanstvo ljudi koje predstavlja Sindikat vlasti neće srušiti, možete ih materijalno srušiti, mi stojimo iza njih.

Sindikat će biti na prvoj borbenoj liniji odbrane radničkih prava

18:17 Sa 78 glasova za, bez glasova protiv Predstavnički dom podržao je informaciju o reformskoj agendi.

17:57 Predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić rekao da je Prijedlog zakona o radu, po hitnom postupku, koji se našao danas na dnevnom redu "došao mimo Poslovnika o radu Predstavničkog doma“.

- Usvojeni tekst zakona na Domu naroda smo dobili sinoć iza 19 sati, iako Poslovnik kaže jasno da treba dostaviti 14 dana prije razmatranja na sjednici. To je prekršen jedan član. Drugi član koji je prekršen, to je član 192 stav 2 Poslovnika. Pozvao sam premijera Novalića, kao predsjednik Kluba, da u pisanoj formu, uz prijedlog zakona, da obrazloženje potrebe hitnosti donošenja ovakvog zakona - kazao je Đonlagić.

17:30 Tokom obraćanja premijera Federacije BiH Fadila Novalića predstavnici Saveza samostalnih sindikata FBiH su naspustili sjednicu.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH kazao je da je za Sindikat premijer persona "non grata" te da zbog toga napuštaju sjednicu.

- Nema teoretske šanse da slušam premijerova licemjerna obraćanja. Svaki put kad on bude govorio mi ćemo izaći iz sale. Vratit ćemo se kada se bude raspravljalo o Zakonu o radu. Bit ćemo tu prisutni kao i do sada. Želimo da vidimo sve zastupnike koji su podržali "fašistički" zakon i porobljavanje radnika. Hoćemo da vidimo se s njima licem u lice, pod imenom i prezimenom, da znamo ko to uništava radničku klasu u BiH - rekao je on.

17:16  “Uvrštavanjem na sjednicu Prijedloga zakona o radu po hitnom postupku vladajuća oligarhija je pokazala svu svoju beskurpuloznost i nespremnost na kompromise i na dijaloge”, kazao je novinarima predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nasir Beganović u pauzi zasjedanja tog Doma.

Prema njegovim riječima, na taj način je "zorno ukazala da se najmanje radi o demokratskoj vladi, a posebno vladi koja je spremna za reformske procese“.

Dodao je da se njihov zahtjev da se ova tačka skine s dnevnog reda nije prihvaćen i „mi ćemo danas ponovo imati na sceni jedno bezakonje koje se ogleda u kršenju poslovničkih odredaba i kršenju digniteta Predstavničkog doma Parlamenta i svih zastupnika u njemu“.

16:19  Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH smatra da je, zbog proteste koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), pokušavajući s dnevnog reda sjednice Doma naroda skinuti Zakon o radu te populističkih inicijativa i diskusija pojedinih stranaka, javnost u FBiH ostala je uskraćena za informacije o aktivnostima Doma naroda, koji je u proteklom razdoblju usvojio niz reformskih zakona.

Značajan je doprinos i izaslanika HDZ-a BiH kojih je u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH više od dvije trećine.

 “Sve one koji su digli ruku za Zakon o radu, prosvjednici, organizatori i članovi dijela oporbenih stranaka, označili su grobarima radničkih prava u FBiH” navodi se, uz opasku da mnoštvom argumenata prozvani dokazuju upravo suprotno.

Iz Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Parlamentu FBiH ističu da je Klub krajnje odgovorno i s izraženom socijalnom osjetljivošću pristupio donošenju Zakona o radu.

Kako se dalje navodi, pojedine kategorije poput trudnica, volontera, pripravnika, malodobnih radnika kao i onih koji rade noću daleko su više zaštićene.

"S druge strane, pooštrena je kaznena politika prema poslodavcima koji ne prijavljuju radnike čime bi se trebala značajno smanjiti pojava rada na crno".

16:15  Predstavnički dom je većinom glasova podržao da Prijedlog zakona o radu usvaja po hitnom postupku. Za ovu vrstu procedure glasali su poslanici SDA, HDZ-a, BPS-a, SBiH, A-sda, te Naše stranke.

Protiv su bili poslanici SBB-a, DF-a, SDP-a, HDZ-a 1990.

Zatim nije prihvaćen Prijedlog zakona o radu skine s dnevnog reda. Za ovaj zahtjev glasalo je 35 poslanika, a 50 je bilo protiv

Za su glasali poslanici SBB-a,DF-a, SDP-a, HDZ-a 1990.

Protiv su bili poslanici SDA, HDZ-a, BPS-a, SBiH , A-sda, Naše stranke.

Na sjednici se desio svojevrsni skandal, jer je prilikom prozivke neko od poslanika SDA glasao umjesto svog kolege Halida Muhića koji uopće nije bio na sjednici! Nastala je bura, budući da su na ovu drskost ukazali poslanici iz SBB-a i SDP-a.

15:46   “Podnesite ostavku iz moralnih razloga zato što ste legitimnu borbu sindikata nazvali čudom demokratskog otpora.Napravili ste jednu nečuvenu uvredu pravednoj borbi za radnička prava”, poručio je Beganović.

Munib Jusufović, poslanik SBB-a istakao je da oni koji su na jedan bahat, drzak i samovoljan način započeli ovaj proces danas ponovo pokušavaju djelovati bez argumentacije.

“Da je postojalo imalo mudrosti i hladne glave, prije svega od Vlade i premijera Fadila Novalića, onda su vrlo trezveno trebali nastupiti i sačekati još koji dan. Zakon ima dobrih rješenja, ali ima i onoga što je trebalo sa sindikatom dogovarati i tražiti kompromise. Ali nije bilo volje, nego je se na jedan drzak način to radilo. To nas iritira”, bila je reakcija poslanika SBB-a Muniba Jusufovića.

Istakao je da je već na sceni viđeno trgovanje s malima, što je u RS-u opisano riječima "papci".

- Očito je to na sceni. Zar nije trebalo prvo formirati parlamentarnu većinu. Ali neka o tome razmišlja SDA. Nemojte nas premijeru vrijeđati sa "čudom bosnanskog otpora". Po čemu je ovo čudo da tako likujete, što ste udarili na sindikate i na radnike i na opoziciju. Nemojte to čudo bosanskog otpora skrnaviti - poručio je Jusufović.

15:07  Faruk Ćupina, poslanik SBB-a istakao je da se u dvorani vrši i pravno i političko nasilje.

“ Najveći laik će znati koji uslovi nisu ispunjeni. Svi učesnici u kreiranju ovog zakona nisu imali ravnopravan tretman. Uznemiruju me ponošanje vladajućih struktura. Sve dolazi mimo kontakata s radnicima o čijoj se sudbini radi. Radnicima je oduzeta i fabrika i oprema a sada im se oduzima i njihovo pravo na rad, te njihovo dostojanstvo - rekao je u svom govoru

Poslanik SBB-a Mahir Nurkanović uputio je oštre kritike predsjedavajućem Doma Edinu Mušiću (SDA)

“Vi nas posmatrate već kao da ste vi privatnici a mi pripravnici u statusu pripravnosti. Mi smo sinoć trebali sjediti i čekati kada ćete nam poslati poziv za sjednicu. Postoji li igdje u svijetu ovakav način rada. Mora se poštovati status zastupnika. Ne možete nepoštovati poslovnik kada vam odgovara - kazao je on.

Predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da se Prijedlog zakona o radu treba skinuti s dnevnog reda.

Predsjednik Kluba HDZ 1990 Boro Krišto izjavio je da je također uočio kršenje poslovnika kada je riječ o Prijedlogu zakona o radu.

-Neozbiljno je od Vlade koja ne radi u punom kapacitetu koja nema četiri ministra da se ovakav jedna bitna zakon uputi u proceduru - rekao je on

Predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović javio se prvi za riječ s prijedlogom da se Prijedlog zakona o radu skine s dnevnog reda kazavši da su poslanici taj akt dobili sinoć u 19 sati pa se uopće nisu mogli upoznati s njim. Također rekao je da je došlo do kršenja poslovnika jer zakon nisu razmatrala radna tijela što naršava dignitet Doma.

-Nedostatak socijalnog dijaloga, jučer je Zakon o radu razmtran u redovnoj proceduri, a danas hitno. Sve su to razlozi - kazao je on

U Sarajevu je oko 14 časova počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu i Prijedlog zakona o radu.

Ovaj prijedlog odobrio je juče Dom naroda, uz negodovanje više hiljada prosvjednika ispred zgrade Parlamenta koje je na to okupljanje pozvao Savez samostalnih sindikata BiH.

Mada je bilo najava da će se oni okupiti i danas ispred Parlamenta, to se nije desilo, ali su poslanički klubovi pojedinih stranaka, kao Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske fronte zatražili povlačenje zakona iz najavljenog dnevnog reda.

Kao razlog su naveli da su kasno dobili njegov predloženi tekst, kao ida je sporna procedura stoga što je danas bez valjanog obrazloženja, kako su rekli, Predstavničkom domu predložen po hitnom postupku a juče je u Domu naroda bio u redovnoj proceduri.

Savez samostalnih sindikata BiH je istaknuo da je razlog protesta nezadovoljstvo članstva zbog toga što novi zakon o radu krši prava radnika ustanovljena dosadašnjim zakonodavstvom.

Predstavnici tog saveza prisustvuju današnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Takođe, u Sarajevu je nešto ranije održan i nastavak Pete vanredne sjednice Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u Domu sindikata u Sarajevu

Između ostaloga, načinjena je i kratka analiza jučerašnjeg protesta ispred Parlamenta FBiH.

- Imajući u vidu kratkoću vremena u kojem su se morale ispuniti sve pravne procedure, činjenicu da su u toku godišnji odmori, te da su poslodavci i Vlada FBiH uradili sve da na članove sindikata izvrše pritisak i onemoguće im dolazak na protest, Predsjedništvo GO SSSBiH izražava zahvalnost svim članovima koji su juče pred Parlamentom FBiH stali u odbranu svojih prava - kaže se u saopćenju SSSBiH.

Navodi se da je "jučerašnji skup pokazao da su radnici u Federaciji BiH jedinstveni, dostojanstveni i time su dali najbolji odgovor na sve špekulacije o mogućem nejedinstvu unutar SSSBiH".

- Savez samostalnih sindikata BiH ostaje jedinstven, nepodijeljen i odlučan u svojoj borbi za očuvanje radničkih prava - ističe se u saopšenju tog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije